Кадър БНТДоналд Тръмп напусна Белия дом, но около него продължава

...
Кадър БНТДоналд Тръмп напусна Белия дом, но около него продължава
Коментари Харесай

Процесът за импийчмънт на Доналд Тръмп е възобновен

Кадър Българска национална телевизия

Доналд Тръмп напусна Белия дом, само че към него продължава да се шуми. Днес бе обявена вест за него, която всички чакаха през последните дни.  Процесът в Сената на Съединени американски щати за импийчмънт на Тръмп бе обновен, откакто демократите прокурори и юристите на към този момент някогашния президент реализираха съглашение да бъде избегнато чуването на още очевидци.

Очаква се гласуването да се състои още през днешния ден, съобщи Франс прес.

През безредния пети ден от процеса прокурорите демократи пожелаха по-рано денем да призоват още един очевидец, заяви Българска телеграфна агенция. Сенатът одобри настояването им. Резолюцията, позволяваща да бъдат призовани още очевидци, бе призната от 100-членната горна камара на Конгреса с 55 гласа " за ". Петима републиканци гласоподаваха дружно с петдесетимата си сътрудници демократи.

Ръководителят на екипа обвинители по процеса, демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин, заяви при започване на съвещанието, че ще призове своята сътрудник републиканка от долната камара на Конгреса Джейми Херера Бътлър да даде показания.

По-рано Херера Бътлър съобщила за телефонен диалог сред водача на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на смъртоносния взлом на Капитолия на 6 януари, по отношение на който е процесът за импийчмънт на към този момент някогашния президент. Тръмп, който е съден по обвиняване в подстрекаване към протест, отказал да призове категорично нахлулата в постройката на Конгреса навалица да се разотиде.

Изслушването на Херера Бътлър щеше да забави процеса. Прокурорите демократи и юристите на Тръмп обаче бързо реализираха съглашение, в сходство с което свидетелските показания на републиканката бяха прочетени на съвещанието. След това двете страни пристъпиха към представянето на заключителните си причини.

Малко евентуално е някогашният президент, чийто мандат изтече на 20 януари, да бъде наказан. За да стане това, е належащо болшинство от две трети, т. е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което значи, че най-малко 17 представители на партията на Тръмп би трябвало да гласоподават против него.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл ще гласоподава за оправдаване на Тръмп, заяви по-рано през днешния ден Франс прес, като се базира на американски медии. В обръщение до групата на партията в горната камара на Конгреса Макконъл назовава решението си " мъчно ". В същото време той се аргументира, че Сенатът няма потенциала да съди някогашен президент при този " политически развой ". " Предвид тези изводи, ще гласоподавам за оправдаване ", споделя в умозаключение Макконъл.

Бивш непосредствен съдружник на Тръмп, водачът на републиканците не се е приказвал с него от средата на декември, когато призна успеха на демократа Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати през ноември, отбелязва Агенция Франс Прес.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР