Качеството и продължителността на съня оказват влияние върху качеството на

...
Качеството и продължителността на съня оказват влияние върху качеството на
Коментари Харесай

Спете достатъчно, за да сте красиви

Качеството и продължителността на съня оказват въздействие върху качеството на живота. Така да вземем за пример, съгласно някои проучвания, недоспиването се свързва с по-кратката дълготрайност на живот, появяването на меланхолия.

От друга страна, пълноценният сън може да понижи равнищата на стрес, което ни разрешава да направляваме кръвното налягане. Вижте още няколко положителни аргументи да си осигурявате задоволително часове за отдих и възобновяване. Тялото ще ви благодари!

По-малко бръчки

По време на сън телата ни синтезират човешкия хормон на растежа, който спомага за стимулирането на производството на колаген. Благодарение на него кожата е по-еластична и гладка, сияйна, старите кафези биват сменени с нови.

Косата и ноктите също стават по-красиви

Освен метода на хранене, ежедневната грижа, приема на лекарства и козметиката, положението на косата и ноктите зависи и от качеството на съня ни. Пълноценната отмора, както споменахме, спомага за синтеза на колаген, за ремонт на клетките. Всичко това се отразява на ноктите и косата ни.

По-лесно поддържаме здравословно тегло

Качеството на съня има отношение към нашите хранителни привички, равнища на сила, метаболитни процеси. Ако си осигурявате задоволително часове пълностоен сън, доста по-вероятно е да поддържате добра фигура, в сравнение с в случай че недоспивате. Според изследвания, хората, които не си доспиват са с 33% по-голяма възможност да страдат от наднормено тегло.

Сънят усъвършенства имунната функционалност

Доказано е, че недоспиването може да наруши имунитета ни. В резултат по-често страдаме от настинки и неразположения. Според проучване, хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ, са съвсем три пъти по-склонни да боледуват по-често, за разлика от тези, които почиват задоволително.

Сънят оказва помощ на паметта ни

Освен че ни оказва помощ да се фокусираме, качественият сън спомага да защитим и укрепим паметта си. Така да вземем за пример, проучванията демонстрират, че сънят след учене може да помогне за по-доброто запаметяване на информацията. Сънят има отношение към изобретателното мислене, дълготрайните мемоари, обработката на информацията.

Намалява се рискът от развиването на диабет

Липсата на сън усилва риска от това съществено заболяване, само че освен това. Недоспиването усилва вероятността от появяването на други хронични болести, измежду които: сърдечни болести,затлъстяване,обструктивна сънна апнея
псориазис и други

Източник: az-jenata.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР