Качественото телевизионно съдържание в Българската национална телевизия изисква професионализъм, всеотдаен

...
Качественото телевизионно съдържание в Българската национална телевизия изисква професионализъм, всеотдаен
Коментари Харесай

БНТ зад кадър: Анета Дешова: Това е екипна работа, всеки стои на своето място и заедно създаваме цялото

Качественото телевизионно наличие в Българската национална телевизия изисква професионализъм, безрезервен труд, отговорност към феновете при съблюдаване на правилата на журналистическата нравственос, непрекъснато рационализиране и надграждане на самостоятелните умения, само че и несъмнено – работа в екип.

В поредност от диалози с публицисти от Българска национална телевизия – кореспонденти, редактори, продуценти, режисьори – ще представим лицата на публичната телевизия – тези, които не са привикнали да дават " изявленията ", само че несъмнено имат какво да кажат.

Анета Дешова е основен видеомонтажист в дирекция " Новини и настоящи излъчвания " в Българска национална телевизия. Присъединява се към екипа на публичната телевизия през 2005 година в началото като координатор и помощник режисьор, както и в отдел " Видеоархив " в тогавашната дирекция " Информация ", а по-късно и в Българска национална телевизия 2. След като приключва образованието си – компетентност " Филмов и ефирен монтаж – режисьор по монтажа " в Югозападния университет, стартира професионалния си път като видеомонтажист. Работила е за документалните поредици " В кадър ", " Европейци ", " Махалото на прехода ", рубриките " Политиката без маска ", " Работи в бъдещето ", проверяващото предаване " Следите остават ", публицистичните излъчвания " Говори в този момент " и " Денят стартира с Георги Любенов ", както и за редица спортни конгреси, които Българска национална телевизия излъчва, измежду които международното и европейско състезание по футбол, Олимпийските игри и други



Според статистиката през годините, има ясно изразена корелация сред продукциите, отличени по едно и също време с " Оскар " за " Най-добър филм " и " Най-добър монтаж ", като това сигурно не е случайност. Какви качества – оттатък характерните механически умения – би трябвало да има един монтажист, с цел да бъде добър експерт в своята област?

Когато става въпрос за монтаж в вести, доста значимо качество на монтажиста е бързата реакция, тъй като доста постоянно един материал би трябвало да се създаде за извънредно малко време. Работата в " По света и у нас " е динамична и с огромна доза напрежение, по тази причина уравновесеността и запазването на мира в напрегнатите моменти са доста значими. Когато репортерът, редакторът или изп. продуцент пристигна при теб и ти каже: " Това е първи обект в емисията, имаме 4 минути до началото на ефира ", тогава няма място за терзание, спираш да мислиш неща от вида " Дали ще съумея, ами в случай че нещо се обърка " и просто действаш.

Когато ти си спокоен и вярваш в себе си – и репортерът е спокоен, продуцентът разчита, че ще има първи обект в точния момент, режисьорът – също, изобщо всички по веригата след теб разчитат, че всичко ще бъде наред. Естествено, всичко това върви ръка за ръка с техническите умения и високия професионализъм на всички монтажисти в Българска национална телевизия.

Разкажете за главните правила в телевизионния монтаж. Допустими ли са образните резултати и художествените детайли като цяло под някаква форма?

Основен принцип на малкия екран е поредното предаване на информация посредством детайлите на изображението, само че с такава скорост, че когато приключи предаването на информация и на последния детайл, в съзнанието на фена да се е запазило усещането от първия подаден детайл. Така се основава рамка и целокупност. В телевизионния монтаж е аналогично, материалът, който е изработен, би трябвало да е издигнат по този начин, с най-подходящите фрагменти, че даже да няма текст, да успее да опише историята. Кадрите и тяхната класификация да приказват сами, да има комплектност и целокупност.



Визуални резултати са присъщи за киното и рекламите, в новинарските материали и в документалните разширени форми от време на време се употребяват видео резултати, графични изображения и анимации, само че те са извънредно ненатрапчиви и съобразени с цялостната визия.

Кое съставлява по-голямо предизвикателство за един монтажист – късите репортажи в " По света и у нас " или пълнометражните документални филми за поредици като " В кадър ", " Махалото на прехода ", " Европейци "? Кой ваш план бихте предложили на феновете и за какво?

За мен персонално документалните форми са по-голямо предизвикателство, тъй като в тях имаш повече независимост на деяние, в тях можеш да покажеш и своя почерк. Тяхното разработване лишава повече време, само че пък по този начин ти напълно се потапяш в сюжета, имаш опция да даваш хрумвания, съобразявайки се несъмнено с създателя и режисьора. Новинарските материали също имат своя сексапил, само че когато всичко се случва в този момент, на момента, тогава е друго, тогава си концентриран главно в бързата направа.

Поредиците " В кадър ", " Махалото на прехода ", " Европейци ", както и проверяващото предаване " Следите остават " са форми, които горещо предлагам. Всички те са извънредно разнообразни, само че има какво да те грабне, както се споделя – за всеки усет по нещо. Там могат да се открият доста забавни разбори, разнообразни гледни точки, да се докоснеш до впечатляващи истории и ориси, които в един къс новинарски репортаж няма по какъв начин да бъдат прегледани обширно. Всички тези поредици се основават от екипи от експерти, които дават всичко от себе си, с цел да се получи един в действителност първокласен артикул. Неслучайно доста от тези поредици вземат участие в разнообразни фестивали и печелят награди.

Аз персонално имам повече пристрастия към " Европейци ", тъй като както се споделя в неговата визитка – това е предаване за хората, които трансформират Европа, " предаване за смелите " и това е в действителност по този начин, тъй като " Европейци " ни среща с хора, които са трансформирали освен своя живот, само че и живота на доста други. Това са хора, които могат да са ентусиазъм за всеки от нас и доказателство, че всеки може да сбъдне фантазиите си, единствено би трябвало да има вяра, естествено би трябвало и доста работа, непримиримост и самообладание. За страдание напоследък положителната, позитивната вест от ден на ден липсва в живота ни, това е другата причина, заради която предлагам точно " Европейци ".



Съществуват разнообразни легенди и тайни митове за така наречен " 25-и прикрит кадър ". В този смисъл – има ли известна доза логика на психиката, целенасочени похвати в ТВ монтажа, с които посланието да бъде предадено по-лесно на аудиторията?

Да, в действителност, това е леко тайна тематика, която в новинарския монтаж няма място. 25-и прикрит кадър е фиктивен способ за влияние на подсъзнанието за въздействие или скрита реклама. В Българска национална телевизия обстоятелствата, които са тествани, се показват на фена по този начин, че той да направи своята преценка, без да му се влияе. В новините и настоящите излъчвания се демонстрират всички гледни точки и фенът е свободен да направи своя избор. Материалите и филмите са направени по този начин, че на фена се сервира цялата информация. Ако обаче искаш да засилиш резултата или страстите, можеш да го направиш посредством подобаващите фрагменти и тяхната класификация, както и с потреблението на подобаваща музика.



Проявяват ли интерес подрастващите генерации към вашата специалност и какви препоръки давате най-често на бъдещите си сътрудници стажанти в Българска национална телевизия?

В рамките на стажантската стратегия " ТВ Академия " имах опцията две следващи години да се срещна със студенти от разнообразни университети в компетентност " Видеомонтаж ", които организираха своето практическо образование в Българска национална телевизия. Заедно прекарахме няколко месеца и те съумяха да се допрян до нашата работа и да схванат що е то телевизия. Всеки един от студентите беше избрал тази компетентност напълно целеустремено с концепцията да се развива тъкмо в нея.

Колкото и клиширано да звучи – малкия екран е магия и всеки, който се е докоснал до нея, мъчно може да се откъсне. Понякога работата е в действителност напрегната, само че пък носи задоволеност. Най-важното, което бъдещите ни сътрудници би трябвало да знаят, е, че това е екипна работа и всеки от нас по веригата е значим, ние не сме взаимозаменяеми, всеки стои на своето място и дружно сътворяваме цялото. Важното е да се работи със сърце, да се влага сърце, тъй като си заслужава!

Интервюто взе Любомила Бучинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР