Качественото измиване на ръцете е една от най-важните мерки в

...
Качественото измиване на ръцете е една от най-важните мерки в
Коментари Харесай

7 грешки, които допускате при миене на ръце

Качественото измиване на ръцете е една от най-важните ограничения в битката с разпространяването на ковид, причиняващ болестта COVID-19. Миенето би трябвало да се прави усърдно, да трае минимум 20 секунди и да се обработва всяка повърхнина на ръцете, с цел да сте сигурни, че по кожата не са останали вирусни частици, които могат да ви разболеят.

При измиването на ръцете постоянно се позволяват някои неточности, които могат да застрашат здравето ви. Ето кои са те.

Не миете ръцете задоволително дълго

Според препоръките на Световната здравна организация, миенето на ръцете и втриването на антибактериален сапун в тях би трябвало да трае минимум 20 секунди. Според проучване на Университета в Мичиган, оповестено в „ Journal of Environmental Health “, 95% от бактериите и вирусите се почистват от кожата при задоволително дълъг допир с антибактериалните средства, които прилагате. Ето за какво, в случай че миете ръцете напълно за малко, това не отстранява микроорганизмите от тях.

Пропускате гънките и извивките

По ръцете и пръстите има голям брой извивки и гънки, които евентуално постоянно отминавате. Важно е да разтворите добре ръце и да втриете сапуна във всички тези гънки, с цел да премахнете нечистотиите и микробите от тях.

Не изсушавате добре кожата

От изключителна значимост е да подсушите ръцете си оптимално добре откакто ги измиете. Оставянето на кожата да изсъхне от единствено себе си е неточност, която може да докара до наново заразяване от околната среда. Мокрите ръце са доста по-добра среда за полепване и размножаване на микроорганизмите от сухите.

Миете ръцете единствено след потребление на тоалетната

Ръцете би трябвало да се мият неведнъж денем и то надалеч освен след потребление на тоалетната. В всекидневието си допираме всевъзможни мръсни повърхности. Измивайте ръцете си регулярно, както и наложително преди да докоснете лицето си или да се храните.

Пропускате сапуна и употребявате единствено гел дезинфектант

Не разчитайте единствено на дезинфектантите на спиртна основа. Те са помощници в случаите, в които нямате достъп до вода и сапун. Използването им се предлага в краен случай, само че това не значи да не миете ръцете си по няколко пъти дневно и преди всяко хранене и допиране на лицето. Освен това спиртът в тях може да повреди кожата и да я направи по-достъпна за вируси и бактерии.

Докосвате повърхности незабавно след измиване на ръцете

Ако сте измили ръцете си, с цел да се нахраните би трябвало да знаете, че не би трябвало да пипате нищо друго с изключение на храната си. Измиването не ви обезпечава дълготрайна отбрана. Ако докоснете ръкохватка на врата или някакъв различен евентуално мощно нечист предмет в дома си или на открито, върху кожата ви автоматизирано още веднъж попадат милиони микроорганизми.

Не изплаквате твърдия сапун след всяко измиване

Върху сапуна ви също могат да останат патогени, най-много в остатъчната пяна след приложимост. Затова е доста значимо да изплаквате добре сапуна след приложимост и да го оставяте да изсъхне добре без към него да се задържа вода. За задачата поставяйте го на поставка, която се изцежда оптимално добре. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР