Кабинетът с предложение до президента да освободи началника на Националната

...
Кабинетът с предложение до президента да освободи началника на Националната
Коментари Харесай

Кабинетът поиска оставката на началника на НСО


Кабинетът с предложение до президента да освободи началника на Националната работа за защита военачалник Емил Тонев. Причината - " скорострелното " предаване на прокуратурата на видеозаписи от служебните входове на Министерския съвет без знанието на премиера.

Според представителя на кабинета Лена Бориславова по този начин може да се застрашат хората, които подават сигнали до европейската прокуратура. Сградата на Министерския съвет е контактна точка и посредством нея може да се подава информация към еврообвинителите. Освен това има и подозрения, че НСО е харчила непрозрачно бюджетни пари.

От кабинета са загрижени за това по какъв начин предаването на видеозаписите в прокуратурата ще се отрази на хората, които са подготвени да дават сигнали към обвиняването в Европа. Това, че изпращането им е станало " скорострелно " също е притеснително, счита представителя на кабинета.

Предадените фрагменти са за интервала 25 февруари - 25 март, а министър председателят не е бил известен за това.

Бориславова сложи въпроса за какво в този момент фрагментите се предават толкоз бързо, а записите с насилието над протестиращи зад колоните на Министерски съвет преди 2 години са били държани с месеци.

Пред bTV началникът на НСО ген. Емил Тонев съобщи, че не е управлявал службата по времето, когато не е съдействала с видеоматериалите, свързани с митингите през 2020 година

" По закон началникът на НСО е задължен да даде материали на прокуратурата, откакто тя ги е изискала документално ", уточни той.

Емил Тонев обаче към този момент оглавява службата, когато предишното лято афишира пред краткотрайната парламентарна комисия, че няма такива фрагменти, а дни по късно същите са предоставени на Министерство на вътрешните работи.

В настояването до президента като съображение е записано и редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и осъществяване на дейности, които накърняват престижа на службата.

От прессекретариата на президента оповестиха, че той ще се запознае с претекстовете на Министерския съвет и ще разгласи своето решение.

Правителството готви и промени, с които НСО отсега нататък да охранява някогашни политици 1 година, а не както е сега - 4.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР