Кабинетът прие отчет по плана за намаляване на административната тежест

...
Кабинетът прие отчет по плана за намаляване на административната тежест
Коментари Харесай

Кабинетът отчете 89% напредък по плана за отпадане на административната тежест

Кабинетът одобри доклад по проекта за понижаване на административната тежест за бизнеса, който към този момент е изпълнен на 89%, оповестява държавната преесслужба.

Изпълнени са 384 от 432 заложени в проекта ограничения.

Изменени са 159 нормативни акта.

Променени и анулирани са 334 отговорности за информиране, което съставлява 95% от плануваните 353.

В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 461.5 млн. лв. годишно, което съставлява 96% от плануваното понижение с 482.6 млн., сочи докладът.

Неизпълнените ограничения са 48, т.е. 11% от всички. Отговорните институции са поели ангажимент за тяхното осъществяване до 31.12.2019 година, показва пресслужбата.

Сред най-важните изпълнени ограничения по трите проекта от началото на тяхното осъществяване до края на 2018 година са: стартирането на Електронния указател на болничните листове ; основаването на опция за подаване на разнообразни документи по електронен път в Националната организация за приходите:  разработването на електронни услуги, позволяващи продан на информация по длъжностен път сред Национална организация за приходите и други държавни институции за съществуване или липса на данъчни отговорности и настоящо положение на трудовите контракти и други

Предстои осъществяването на една от най-важните ограничения в третия проект за деяние, а точно: построяването на единна осведомителна система сред Националния статистически институт, Националната организация за приходите и Агенцията по вписванията, даваща опция еднократно попълнената информация в електронния документ, подаден в Национален статистически институт, автоматизирано да послужи и за задачите по публикуването на годишния финансов доклад, предстоящ на оповестяване в Търговския указател. Тази мярка ще докара до понижаване на административната тежест за бизнеса с над 9 млн. лв. годишно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР