Кабинетът отпуска над 70 млн. общинската администрация, културните институции и

...
Кабинетът отпуска над 70 млн. общинската администрация, културните институции и
Коментари Харесай

Отпускат над 70 млн. на общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите

Кабинетът отпуска над 70 млн. общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите, оповестиха от Министерски съвет.

Допълнителните нараствания на възнагражденията на личния състав в делегираната от страната активност „ Общинска администрация " са в размер на 32 млн. лева, считано от 1 януари 2024 г. С препоръчаните промени общото нарастване на средствата за общинската администрация за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 9,8%.

С решението на Министерския съвет в допълнение се увеличава стандартът за яслена и целодневна група в детска градина, с което се обезпечава осъществяването на Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение в частта за избраните минимални съществени месечни работни заплати за непедагогическия личен състав, заемащ служба „ помощник-възпитател ".

Необходимите средства за нарастването на стандарта са в размер на 16,7 млн. лева

В сферата на културата главните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ", както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с районен темперамент се усилват в допълнение с 18,2%.

Допълващите стандарти за закрити площи на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий " и на районните библиотеки се усилват в допълнение с 20%, а за държавните музеи и художествени галерии се вкарва нова група допълващ стандарт за закрити площи.

За читалищата стандартът е повишен в допълнение с 1,2%, а натуралният индикатор е повишен с 20 бройки. С направените промени общото нарастване на стандарта за читалищата за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 21,6%.

Общо нужните средства за нарастването на стандартите за финансиране на делегираните от страната действия в региона на културата са в размер на 23,1 млн. лева
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР