Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на

...
Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 17-18 октомври 2022 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на съвещанието се чака в региона на рибарството министрите да реализират политическо съглашение по предлагането за Регламент на Съвета за установяване на опциите за лов на риба, използвани в Балтийско море за 2023 година, както и да обменят отзиви по отношение на целите по отношение на годишното съвещание на Международната комисия за запазване на рибата звук в Атлантическия океан, с оглед даване на насоки за подготовката на позицията на Европейския съюз (ЕС).

В региона на земеделието се чака Комисията да показа на министрите информация по отношение на селскостопанските въпроси, свързани с търговията, след което министрите ще проведат продан на отзиви. Република България смята, че при импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни, следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, които европейските производители съблюдават, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

След това Комисията и делегациите на страните членки ще обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна, на база на авансово дефинирани от Чешко председателство въпроси за структуриране на полемиката. Безспорно внезапното повишаване на цената на материалите за произвеждане в земеделието, в частност торовете оказва отрицателно въздействие върху доходността на земеделските стопани. Цените на фуражите и енергоносителите не престават да се усилват, без да има изясненост за тяхното усмиряване и стабилизиране. Въпреки че цените на селскостопанската продукция са повишени по отношение на предходните години, те не могат да покрият повишаването на разноските за произвеждане.

При продължение на спора в Украйна и опазване на наклонността за повишение на цените на главните променливи разноски – торове, артикули за растителна отбрана, енергоносители, може да се смята, че продължение на подпомагането, било то посредством спешния запас и Регламента за ООП или краткотрайната рамка по линия на държавна помощ, ще бъде от изгода за гарантиране и опазване на земеделската активност и надлежно производството на земеделска продукция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР