Кабинетът на Промяната“ и министерството на отбраната пак демонстрират двойни

...
Кабинетът на Промяната“ и министерството на отбраната пак демонстрират двойни
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Промяната налива нови 126 млн. лв. за ремонт на стара съветска техника въпреки, че Кремъл наруши суверенитета ни и постави ултиматум да напуснем НАТО

Кабинетът на " Промяната “ и министерството на защитата отново показват двойни стандарти и излъчват спорни сигнали към съдружниците ни от НАТО.

От оповестената на уеб страницата на министерство на финансите бюджетна процедура за 2022 излиза наяве, че държавните мъже ще продължат и през тази година порочната процедура да пилеят за ремонт на остаряла бойна техника, която е тотално амортизирана и е в цялостно несъгласие със стандартите на НАТО. Така обаче България ще продължи да прави благи очи на и да цялостни касите на съветски военни компании с пари на данъкоплатците, без да се вземат решение действителните проблеми на армията.
свързани новини2716на 16.09.2021
Освен с бюджета на МО, ведомството, ръководено от Стефан Янев, ще може да оперира и с спомагателни средства от Централния бюджет за реализиране на политики за 2022 година

Така да вземем за пример за създаване на инфраструктура и придобиване на новите самолети Ф-16 ще бъдат отпуснати 180 млн. За придобиване на съществена бойна – 100 млн. лева, а 126 млн. лева са планувани за “Придобиване, рационализация и поддръжка на въоръжение и техника, включително обезпечаване употребата на самолетите МиГ-29 “. Формулировката на този разход е записана тъкмо по този начин, само че тя е много подвеждаща – става дума освен поправки, само че и за придобиване, без да е ясно какво ще се придобива, от къде и каква ще е тази техника. Няма изясненост и в какви съразмерност ще бъдат разкешени тези милиони, написа " Фактор ".

Военни специалисти разясняват, че най-вероятно, с изключение на за руските бойни самолети, пари са заделени и за остарялата зенитна и радио-локационни станции. Като се съди от предходни разноски, най-вероятно към 100 млн. ще отидат за ремонт на МиГ-вете. Подвеждаща и неразбираема е и думата “придобиване “, само че евентуално става въпрос за ракети, боеприпаси и даже аварийни елементи.

В последна сметка няма подозрение, че това ще бъде политика освен на Министерството на защитата, само че и на самото държавно управление, тъй като парите идват целево от Централния държавен бюджет.

Кабинетът на и министър Стефан Янев явно не престават порочните обичаи от времето на военния министър Красимир Каракачанов и предшествениците му в годините на прехода – да наливаме за остаряла техника, на съветски компании от военната промишленост, множеството от които са под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Реално не е конкретизирано къде тъкмо ще се реализира тази модернизации и от къде ще се придобива ново въоръжение, само че по традиция българските държавни управления разпореждат сходни задания на съветски или беларуски компании, като се изключи ръководството на Николай Ненчев, който като боен министър избра натовска Полша да ремонтира моторите на нашите самолети.

За това си “своеволие “ обаче Ненчев заплати с тежки обвинявания и петгодишно влачене по съдилища, до момента в който Темида се произнесе, че е почтен и не е ощетил страната.

Намеренията за бъдещи разноски на МО и държавното управление стават ясни единствено дни откакто шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Русев призна тази седмица по време на доклад, че бойната ни авиация е де факто презимена и нямаме задоволително изправни бойни самолети, готови водачи, а тренировачните часове на летците са доста под стандартите на НАТО. Това е горчив факт, макар ремонтите, които предприе МО по времето на Красимир Каракачанов, на 8 машини МиГ-29.

Армията ни няма нужния брой изправни машини за надеждни тренировки на водачите и защита на българското небе. За тези поправки България заплати 100 млн лева с Данък добавена стойност на съветската компания РСК “МИГ “, като много подозрително бе отхвърлена опцията машините да бъдат ремонтирани в Украйна или друга страна от НАТО. Освен това осъществяването на петте контракта, подписани от Каракачанов се забавиха много над допустимото, а и към този миг към момента не е ясно дали има неизпълнени контракти от съветската страна, както и какви неустойки сме поискали и получили в последна сметка.

Резултатът обаче е очеваден – забавянето на ремонтите се отразява на броя на изправните машини, а от там на подготовката на летателния състав, признава косвено ген. Русев.

Ситуацията с желанията на МО и държавното управление да харчи по остаряла и порочна матрица пари за армията ни през 2022 година става в действителност скандална, след вчерашния опит на Русия да наруши българския суверенитет, настоявайки неотложно да напуснем НАТО.

Главнокомандващият Румен Радев, министър председателят Петков и военният министър Янев реагираха съответно на кремълската безочливост, препотвърждавайки, че сме предан член на НАТО, а Русия не може да се намесва във вътрешната ни политика. Искрени ли са обаче тези думите на държавниците ни, или още веднъж става дума за тежко двуличие, откакто с политики посредством държавния бюджет, вместо да пазиме натовските и национални ползи, ще обслужим съветския военно-промишлен комплекс и съветската военна теория, която е определила НАТО, т.е. България, като собствен главен зложелател.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР