Кабинетът на Кирил Петков беше свален в сряда, след като

...
Кабинетът на Кирил Петков беше свален в сряда, след като
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане свалиха правителството. Кирил Петков обеща България без задкулисие

Кабинетът на Кирил Петков беше свален в сряда, откакто вотът на съмнение беше подсилен със 123 гласа от ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Има подобен народ ” и “Възраждане ” против 116 гласа “против ” .

Гласуването беше повторено два пъти като при втория беше регистриран един глас повече в поддръжка на държавното управление, само че Рамадан Аталай по-късно изясни, че системата неверно е отчела вота му.

Единственият народен представител, който не присъстваше на съвещанието, беше Елена Гунчева от “Възраждане ”, тъй като е болна.
 Резултатите от вота на съмнение
Премиерът Кирил Петков взе първи думата, с цел да заявява, че партията му “Продължаваме смяната ” няма да се откаже да се бори, с цел да бъде един ден “България - без задкулисие, без мафия - една сполучлива европейска страна ”.

След гласуването министър-председателят сподели пред Нова телевизия, че с партията му ще изпрати писма до всички депутати в Народното събрание, в които ще им изясни правилата и задачите на възможното последващо ръководство с техен мандат. По думите му, в случай че те не се отзоват, “отиваме на избори ”.

Гласуването се организира тъкмо 24 часа след края на, какъвто е минимално нужният период. По-рано в сряда четирите опозиционни партии първо, на което трябваше да бъде определен нов ръководител на Народното събрание, а по-късно, която трябваше да разиска така наречен.

Кризата в четворната коалиция настъпи преди две седмици, когато водачът на “Има подобен народ ” от ръководещото болшинство. Като предлог за решението си той сподели, че министър председателят Петков е опитвал да води двойна външна политика за да смъкна по-бързо българското несъгласие над европреговорите на Северна Македония .

Няколко дни по-късно спортният министър в оставка Радостин Василев ( “Има подобен народ ”) даде конференция дружно с, с цел да разгласят, че напущат групировката. По-късно към тях. Те бяха упрекнати в изменничество от управлението на Има Такъв Народ, което твърди, че са били “купени ” от “Продължаваме смяната ”.

Само два дни по-късно към кабинета “Петков ”, а Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и “Възраждане ” заявиха, че ще го поддържат. Още същия ден четирите партии демонстрираха, че работят в границите на опозиционно болшинство, и се сплотиха и към искане за предварителното премахване на.

с гласовете на всички депутати от опозицията като се изключи Делян Пеевски от Движение за права и свободи, който не присъстваше в пленарната зала.

Повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното съвещание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана. Тогава тя сподели пред депутатите, че министър председателят е поел ангажимент пред Брюксел за по-бързо повдигане на българското несъгласие над европреговорите на Северна Македония.

Свалянето на Минчев предизвика серия от предходната и тази седмица. Срещу тях преди ден, на който поредно се появиха водачите на извънпарламентарната Вътрешна македонска революционна организация и опозиционните Движение за права и свободи и “Възраждане ” .

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Делян Пеевски се появиха и на антиправителствения митинг в деня на гласуването на вота на съмнение в сряда.

Преди това десетки стачкуващи против кабинета от региони, в които придвижването на Ахмед Доган обичайно има мощни изборни резултати. Пред Народното събрание пък беше проведено следващото всеобщо събитие в поддръжка на ръководещите.

На същото място авансово беше разгласен и митинг на “Възраждане ” , само че след появяването на Пеевски от партията на Костадин Костадинов оповестиха, че са отменили проявата си. Въпреки това измежду симпатизантите на Движение за права и свободи се появиха и такива на другояче враждуващата с придвижването проруска групировка.

След рухването на държавното управление на Петков следва нов опит за сформиране на кабинет в границите на това Народно заседание. Първият мандат още веднъж ще отиде в “Продължаваме смяната ”, вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от идващите партии по желание на президента Румен Радев.

Ако в границите на тази процедура не бъде определено ново държавно управление, президентът разпуска Народното събрание, назначава нов длъжностен кабинет и насрочва предварителни избори. През предходната година в страната бяха извършени три парламентарни и едни президентски избори.
 Чудите се какъв е този звук за Северна Македония. Ето обяснението  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР