Кабинетът говори едно, а прави точно обратното. Те казват, че

...
Кабинетът говори едно, а прави точно обратното. Те казват, че
Коментари Харесай

Делян Добрев: В понеделник ще предложим дерогацията за руския петрол да падне

Кабинетът приказва едно, а прави тъкмо противоположното. Те споделят, че се борят против съветските ползи, а в последните две години единственото, което вършат е да ги пазят. Това сподели пред " Фокус " депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика в Народно събрание Делян Добрев. 

" Не би трябвало да се гледа какво приказват, а какво вършат. Те осигуриха дерогация на " Лукойл ", която им дава 3 милиарда и от нея печели единствено и само " Лукойл ". " Лукойл " има право, според тази дерогация да купува на ниска цена съветски нефт по 60 $, който има таван от 60 $ на барел, само че ни го продават все едно, че купуват по 100 $ на барел. Тоест цялата облага от дерогацията отива в " Лукойл " и надлежно в режима в Русия и тази дерогация я обезпечи еднолично Асен Василев още предходната година и то без решение на Министерски съвет, без отчет нужна ли е или не е нужна, след, доколкото ние знаем, редица срещи сред него и " Лукойл ", някои публични, други - не. Те за пред Financial Times и други западни медии приказват по какъв начин се борят с съветското въздействие в България, а в действителност те са тези, които го постановат у нас и оказват помощ на Русия да заобикаля глобите, тъй като дерогацията е това - заобикаляне на глобите ", сподели Добрев.

Според него схемата, която Асен Василев и Политическа партия въртят, е обвързвана с дерогацията.

" Защото моят персонален опит е, че трите пъти, когато съм предложил да отпадне дерогацията и трите пъти кабинетът, особено Николай Денков се възпалява оптимално. Започва да звъни на Бойко Борисов, на Десислава Атанасова и да се опълчва на това мое предложение, т.е. те бранят дерогацията със зъби и нокти. Защо ще я браниш, в случай че от нея печелят единствено " Лукойл "? Ако печелеха българските консуматори от тази дерогация, горивата щяха да костват 2 лв.. Те би трябвало да костват толкоз - и бензинът, и дизелът, тъй като рафинерията " Лукойл " купува нефт, който е с 40-50% по-евтин от останалите типове ", изясни депутатът. 

Делян Добрев бе безапелационен, че още в понеделник би трябвало да се предложи дерогацията да отпадне. 

" Това, което ще създадем, това, което би трябвало да създадем е още веднъж да предложим, за 4-ти път, да отпадне дерогацията. Мисля, че още идната седмица в понеделник, би трябвало да го създадем. В понеделник да предложим да отпадне дерогацията, дружно с едно признато изменение, което ние някак сме пропуснали - за предпазване на запаса от горива 100% в България, което в действителност дава монопол на “Лукойл ". Ето ви още един случай, в който те работят за ползите на “Лукойл ". Пробутали са ни през Народното събрание и всички ние сме отговорни, че не сме го видели - условие държавният запас да се съхранява 100% в България. Докато европейските наставления даже не позволяват това, там се споделя, че е допустимо едвам 30% да се съхранява в страната, а 70% в останалите страни от Европейския съюз и до момента подобен беше редът в България. Само че ние, с едно изменение още веднъж сме предиздвикали да се съхранява държавният запас 100% в България, а базите са 92% благосъстоятелност на “Лукойл ". И те не дават достъп на никой до тези бази. Тоест, ние в този момент в действителност даваме цялостен монопол, 100% монопол на “Лукойл ", тъй като сме създали по този начин, и то без да се усетим, че вносителите не могат да внасят горива. Ето това, би трябвало да отпадне по най-бързия вероятен метод, създали сме неточност, би трябвало да си я поправяме ", съобщи депутатът от ГЕРБ.

На въпрос " Какви реакции чакат в понеделник, в случай че се прибегне до този ход " той отговори по този начин: 

" Всеки път, когато ние предложим да отнемем дерогацията, се стартират закани за подаване на оставки и така нататък Според мен, този път ние не би трябвало да се огънем, каквито и да са заканите. Ако желаят да подават оставка, да си я подават. Но справедливото за българските жители е това, откакто те не могат да завоюват от дерогацията, тази дерогация не би трябвало да я има ".

Цялото изявление можете да прочетете и чуете на следващия ден (21.10.23 г.) в секция " Интервю ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР