Кабинетът Денков“ отказа да ограничи порочните инхаус процедуриС кратки дебати

...
Кабинетът Денков“ отказа да ограничи порочните инхаус процедуриС кратки дебати
Коментари Харесай

Седмични новини: Кабинетът запази инхаус-а; Бюджетни проблеми за икономиката

Кабинетът „ Денков “ отхвърли да ограничи порочните инхаус процедури
С къси диспути и доста рецензии, Народното събрание се зае с измененията в Закона за публичните поръчки. Любопитното е, че депутатите одобриха предложенията за промени на служебното държавно управление на Гълъб Донев, които бяха входирани още през април тази година, и имат за цел да забранят инхаус процедурите. Наред със законопроекта на служебната власт, на първо четене в зала мина и този на новия кабинет „ Денков “, който обаче не планува ограничаване на порочните процедури, употребявани всеобщо в третия кабинет на Бойко Борисов.
Проблемите на бюджета към този момент удрят българската стопанска система (инфографика)
Икономиката на България е пораснала с 1.9% през второто тримесечие по отношение на съпоставимия интервал на 2022 година Първата проверка на данните на Националния статистически институт (НСИ) усилва леко растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) – с 0.1 прочие пункт по отношение на експресните данни, оповестени на 16 август.
„ По необходимост “: Цеков връща съмнителни строителни практики от времето на ГЕРБ
Агенция „ Пътна инфраструктура “ още веднъж е в патова обстановка, обвързвана с неспособност да разпорежда настоящи поправки по пътната мрежа. За да излезе от обстановката, районният министър Андрей Цеков ще търси разновидности " по необходимост " да разпорежда тези действия с процедури без авансово съобщение. За задачата министерството води диалога с Агенцията по публични поръчки, която би трябвало да даде зелена светлина на проекта на министъра. Това стана ясно от изявление на Цеков по време на чуването му в Регионална комисия в Народното събрание, което продължи съвсем 3 часа.
Кабинетът утвърди съществените промени в българската енергетика
Министерският съвет утвърди плана на промени в Закона за енергетиката, които плануват цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година Битовите консуматори обаче остават до 2026 година на контролирани цени на тока, което провокира терзание у енергийния регулатор и специалисти.
„ Елаците-Мед “ започва процедурата за удължение живота на предприятието
Рудодобивната компания „ Елаците-Мед “ желае удължение на концесията на находището в Етрополе с 10 години – до 2041 година Това съобщи пред публицисти изпълнителният шеф на сдружението инж. Драгомир Драганов.
Строителството в България забуксува през юли
Строителството в България сякаш е забуксувало през юли. От последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за показателите на строителната продукция се вижда, че на месечна база няма никаква смяна в равнищата на строителните размери – нито в сградното, нито в гражданското строителство – до момента в който на годишна даже се регистрира спад.
Ирландската Smurfit Kappa купува трети цех в България
Ирландската компания за хартиени опаковки Smurfit Kappa е напът да придобие трето дружество в България. Компанията се е насочила към част от бизнеса на шуменската „ Артемис “, демонстрира информация в регистрите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да утвърди договорката.
Национална агенция за приходите прави проверка на медиаторите в тол системата
Националната организация по приходите (НАП) прави данъчна проверка на двата национални снабдители на услуги (НДУ) за тол системата. Това стана ясно от изявление на районния министър Андрей Цеков по време на чуване в районна комисия в Народното събрание и се случва месец, откакто приходната агенция получи достъп до системата.
Общините скоро ще могат да глобяват водачи
Общините ще имат права да глобяват водачи, които правят нарушавания, само че единствено в случай че те са открити с камери на локалните управляващи. Ако изискването е на разположение, то 70% от приходите от нарушаванията ще отиват в бюджетите на общините. Промените в Закона за придвижване по пътищата, препоръчани от ГЕРБ, бяха признати на първо четене в Народното събрание, само че със поръчка за прекрояване сред двете гласувания.
Василев разгласи основаването на нов мегафонд за бедствия и повреди
В държавния бюджет за 2024 година ще бъде заложено основаването на нов, по-голям фонд, който да финансира действия строителство, ремонт и поддръжка на инфраструктурни уреди, които защищават от бедствия и наводнения, сходни на тези в Царево. Финансовият министър Асен Василев разгласи, че фондът ще е дълголетен и ще разреши „ ритмична работа “ по разчистване и ремонт на речни корита, дерета и други
В България проработи първата платформа за споделено гледане на домашни любимци
Всеки притежател на домакински любим най-малко един път се е сблъсквал с казуса къде да остави кучето или котката си, до момента в който е на отмора или работно пътешестване, където няма по какъв начин да го вземе със себе си. В множеството случаи се търси другар, комшия или родственик, който да го гледа. В България към момента има и така наречен хотели за кучета, само че минусът при тях е, че в множеството случаи животните стоят затворени в клетка.
Все повече българи провеждат ваканцията си сами и доста по-рано
Все повече българи възнамеряват лятната си почивка сами и доста по-рано. Това излиза наяве от данните в последното изследване на туристическата компания eSky.
МТ дава 1.2 млн. лева на публицисти и блогъри за „ опознавателни турове “
Министерството на туризма ще разпространява българския туризъм посредством организирането на тематични турове за публицисти, блогъри, влогъри и известни персони. Поръчката е включена в осъществяването на Годишната стратегия за  Национална туристическа реклама и в частност за разпространение на дестинацията чрез опознавателните турове, познати като Press & FAM Trips. Прогнозната стойност на поръчката е 1 200 000 лева с Данък добавена стойност, излиза наяве от известие на уеб страницата на Министерството на туризма.
Жалби и спрени поръчки слагат под въпрос пътното поддържане в България
32 тъжби от компании, 19 открити производства в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и 3 напълно спрени поръчки за пътно поддържане в страната. Така наподобява равносметката единствено месец, откакто новата власт започва 7 търга за кърпене на дупки по пътищата на обща стойност над 849.4 млн. лева без Данък добавена стойност.
Защо в Германия отстраняват перки, с цел да разширят въглищна мина?
„ Германия демонтира вятърни турбини, с цел да копае повече въглища “. Така звучат заглавията в българските медии, които всеобщо цитират новината на EUobserver отпреди близо седмица. Нито един от текстовете обаче не предлага подтекст или схващане на обстановката и не дава нужната информация, която е от решаващо значение за разбирането на тази вест.
„ Алкомет “ влага още 140 млн. лева в шуменския си цех
Най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови артикули – „ Алкомет “ АД – разгласи новата си капиталова стратегия за идващите три години. От известието на компанията излиза наяве, че в завода ѝ в Шумен ще бъдат вложени към 137 милиона лв. за тригодишния интервал.
Кирил Домусчиев влезе в Съвета на Глобалната самодейност на Клинтън
Глобалната самодейност на Клинтън (CGI) е водещата стратегия на Фондация Клинтън, която има за цел да сътвори и приложи решения за най-належащите провокации в света, като изменението на климата, справедливостта в опазването на здравето и приобщаващото икономическо възобновяване и растежа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР