Журналистка от руската телевизия Первый канал беше арестувана, след като

...
Журналистка от руската телевизия Первый канал беше арестувана, след като
Коментари Харесай

Марина Овсянникова, която взриви руския ефир

Журналистка от съветската телевизия Первый канал беше задържана, откакто дръзна да излезе в ефир в новинарската емисия „ Время “ с ръчно написан афиш „ Не на войната! “. Докато водещата Екатерина Андреева четеше новините и тъкмо съобщаваше за глобите над Русия, зад тила й в кадър влезе нейна колежка с афиш:

" Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са против войната ".



Коя е тази жена?

Казва се Марина Овсянникова – редактор в Первый канал. Родена е през 1978 година от татко украинец и майка – рускиня. Завършила е Кубинския държавен университет и по-късно работи в съветската държавна телевизия. Малко след скандалната й поява в ефир, тя качи и видео в YouTube, в което съобщи, че протичащото се в Украйна е закононарушение, а Русия е агресор.

" Отговорността за тази експанзия е единствено на един човек - Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми - рускиня, ние в никакъв случай не сме били врагове. Русия би трябвало незабавно да приключи тази братоубийствена война, нашите нации могат да се помирят ", сподели Марина Овсянникова.

Тя и преди е споделяла в обществените мрежи разочарованието си от пропагандната машина на съветската държавна политика.



„ За страдание, от години работя за Первый канал и за пропагандата на Кремъл. Срамувам се от това. Срам ме е, че разреших да споделям неистини от телевизионния екран. Срам ме е, че разреших зомбификацията на съветския народ. Мълчахме през 2014 година, когато това стартира. Не излязохме да протестираме, когато Кремъл токсини опозиционера Алексей Навални “, сподели Овсянникова. И продължи:

„ Просто безшумно наблюдавахме анти-хуманния режим. Сега целият свят се обърна против нас и идващите 10 генерации няма да могат да изчистят срама от тази братоубийствена война “.

Марина Овсянникова носи колие в цветовете на украинския байрак и на съветския байрак и направи изявлението на украински и съветски – езиците на своите родители.

„ Това, което се случва в Украйна е закононарушение и Русия е агресор. Отговорността за тази експанзия тежи на раменете единствено на един човек: Владимир Путин. Тя прикани свои сътрудници и другари да се причислят към антивоенния митинг:

„ Само ние имаме силата да спрем тази полуда. Излезте на митинг! Не се опасявайте! Не могат да арестуват всички ни! “

Протестите бяха приветствани от украинския президент Володимир Зеленски. В послание от понеделник вечер той сподели:

„ Благодарен съм на тези руснаци, които не стопират да пробват да покажат истината. И персонално на тази жена, която излезе в студиото на Первъй канал с антивоенен постер.

От организацията за човешките права Агора в Русия оповестиха, че журналистката Марина Овсянникова е задържана и отведена в полицията в Москва. По силата на новия закон за инкриминализиране на разпространяването на така наречен подправени вести, тя може да получи до 15 година затвор. Усложняващи събитията са и обстоятелствата, че тя приканва към гражданско непокорство.

Овсяннинкова е първата журналистка от Русия, която се осмелява да приказва за пропагандата в съветските медии. Руски публицисти, измежду които Анна Политковская, бяха убити в съветската федерация за опозиционната си позиция, само че в Русия за това не се приказва и да се написа нещо, то е с противоположен знак.

От началото на войната с Украйна от края на февруари, десетки телевизионни канали с неправителствена ориентировка, бяха блокирани и са с лишен лиценз. Блокирани бяха и Фейсбук и Instagram в Русия, където постоянно можеше да се промъкнат различни вести и отзиви.

Държавната телевизия остава монополист за осъществяване на централизираната политика на Кремъл. От началото на войната в Украйна, в Русия бяха задържани над 15 000 цивилни, излезли на митинг против войната. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР