Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това

...
Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това
Коментари Харесай

Соня Момчилова забърка нов скандал. И отново провокира гневна реакция на Украинското посолство

" Журналистите се опасяват. Няма нещо по-страшно като признак от това изплашени публицисти да преследват и удостоверяват истинността на обстоятелствата. Не съм необикновен оптимист. Посивяването на средата, монохромното говорене е първа стъпка към засилваща се експанзия, към отвод от истината, в последна сметка към фашизъм. "
Това съобщи в скандално изявление за БНР председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова. 

 

Самата Момчилова преди няколко седмици разгласи клането в Буча за небивалица и за медийна операция.

Посолството на Украйна поиска неотложно опровергаване и взимане на нужните ограничения за реагирането по отношение на рисковите и подвеждащи изказвания, касаещи зверствата на съветските окупатори в Буча, което опонира на формалната позиция на Република България като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО.

 

Момчилова не реагира. 

 

Днес тя разгласи пред БНР, че нямала доста врагове, само че " били доста шумни и медийно добре показани ". Поисканата ѝ оставка пък назова цинично " христоматиен образец за пост истина ". Тя разяснява и подправените вести като разгласи какъв брой било мъчно " да останеш правилен на истината в наши дни ". 

 

Последва нова реакция на полството на Украйна.

 

То излезе с позиция, в която се споделя, че деликатно се е срещнало с изявленията на Председателя на Съвет за електронни медии госпожа Соня Момчилова в предаването «Контракоментар» на 22 юни 2023 г, както и в Българското национално радио на 12 юли 2022 година

 

" С огромно отчаяние установяваме, че ръководителят на Съвета за електронни медии, за жалост, продължи да пази операциите по отношение на изопачаването на обстоятелствата, свързани с военните закононарушения на съветските окупационни войски в Буча ", се споделя в позиция на посолството на Украйна в България.

" Искаме да напомним, че военните закононарушения на русия в Буча се проверяват от Международния углавен съд и Специален арбитражен съд за следствието на експанзия на русия против Украйна.

Считаме за недопустим обстоятелството, че длъжностното лице от държавната институция продължава да внушава подозрения по тематиката. Вземайки поради формалното мнение на Република България, както и на интернационална общественост, по отношение на осъждането на закононарушенията на съветската федерация против мирното население в Буча напролет 2022 година, настояваме че:

- неприемливо е да се хвърля сянка върху този ужасяващ акт на закононарушението против човечество;

- подвеждащо е потреблението на аргумента, че събитията са били „ коментирани спорно в това число от европейските и американски медии " (цитат);

- такива опити за отричането на покруса в Буча са били част от съветската агитация, вкарвани в интернационалните медии, и тяхното тълкуването като „ друга позиция " е рисков опит за прокарването на подправените вести и обслужването на задачите на съветската агитация и съветската агресия;

- неприемливо е формалното лице на уважаема институцията, която по своята функционалност е задължена да пази свободата на словото, да позволява замяна на понятия, касаещи най-ужасните закононарушения на съветската федерация, и с това да подкрепя операции, които са част от хибридната война на русия.

Призоваваме способените български институции да подхващат всички стъпки, за сезирането на дейности и изявления на управлението на медиен регулатор по отношение на нещастието в Буча, и опитите за ретранслиране на манипулативни изказвания, които могат да се употребяват като оправдания за съветската експанзия против Украйна ", допълват от посолството, написа БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР