Журналистът Илхан Андай от сайта 24 Родопи коментира по БНР

...
Журналистът Илхан Андай от сайта 24 Родопи коментира по БНР
Коментари Харесай

Илхан Андай: В Турция е задействана перфектна изборна машина

Журналистът Илхан Андай от уеб страницата " 24 Родопи " разяснява по БНР трикратния растеж на гласовете на Движение за права и свободи в Турция, с помощта на което партията печели изборите в чужбина.

Мой непосредствен, който живее в Турция от 1989 година, описа: Никога до момента по този начин не се е работило за изборите в България. Сега е било доста масирано - с есемеси, основани платформи за изборите в България, с интензивно присъединяване на валийства, със обвързване на предприемачите да дадат отмора в понеделник на хората, които са дали своят вот.

Задействали са оная съвършена изборна машина, която има ръководещата партия в Турция, и то в комбина с всички опозиционни. За това говорихме за изборите през юли, когато водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ беше на кафе при Ердоган. Тогава го имаше това очакване, само че Ердоган изчака и всичко се случи в последните 10 дни от акцията.

Така че доста положителният резултат на Движение за права и свободи се дължи на тези близо 90 хиляди гласа, които идват от Турция. Лошата вест за Движение за права и свободи е, че какво като има 35-36 мандата, тя върви в една опозиционна каруца с ГЕРБ. И единственото избавление за Движение за права и свободи е или новите да се провалят незабавно, или Движение за права и свободи час по-скоро да слезе от тази каруца. Иначе жалко за задействането на тази съвършена изборна машина в Турция, която повторно надали ще бъде позволена от другите партии в България...

Според мен шансът на Движение за права и свободи е още на следващия ден да спре войната, която води с Румен Радев, и да остави Бойко Борисов самичък да се сгромоляса. И Движение за права и свободи да го направи по този начин, че пред обществото да се откаже от оповестената поддръжка на втори тур за Анастас Герджиков. Името Мустафа носи доста на подобен вид избори (президентски - бел. ред.), по тази причина един от лозунгите в Турция беше " Гласът на турчина - за турчин ". Не се знае кой е направил тази тактика, само че тя е доста добра, печеливша е. Но файдата за етноса не е толкоз, с изключение на еуфорията, която е обзела изселническата общественост, в това число и тамошните политически обединения. Турция се оказа най-големият и най-успешният изборен регион за Движение за права и свободи.

Избирателният лист в Кърджали е раздут и бумагите малко подвеждат. Движение за права и свободи завоюваха, само че цената на тези 35-36 депутати е никаква, до момента в който вървят в един опозиционен пакет с ГЕРБ. Това командирско държание на Борисов вреди на Движение за права и свободи и те би трябвало да се освободят от този амбалаж. Ако отдръпването, което усещаме, се случва, то това е далновидната смяна в държанието на Доган и Карадайъ и можем да чакаме огромна политическа вест - да оставят Герджиков самичък против Радев. Няма смисъл Движение за права и свободи да се хаби и да настройва обществото против управлението на партията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР