Журналистът Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е принуден

...
Журналистът Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е принуден
Коментари Харесай

Христо Грозев остава в САЩ. Няма да се връща в Австрия, защото Виена била пълна с руски агенти

Журналистът Христо Грозев, началник на проверяващата група Belingcat, е заставен да напусне Австрия, където живее от 20 години. За това заяви бТВ, като цитира.

" Медуза " на собствен ред цитира, който пък се базира на публикация на австрийското издание.

Грозев е решил да се реалокира, тъй като е бил предизвестен, че в Австрия има съветски сътрудници, т.е. съществува директна опасност за живота му. Информацията той е получил от разследващи източници, след което е решил да остане в Съединени американски щати, където се намира сега, вместо да се върне във Виена.

" Подозирам, че в града има повече съветски сътрудници, осведомители и помагачи, в сравнение с служители на реда ", цитира The Moscow Times думите на Грозев.

В края на декември 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в листата на търсените лица, съгласно някои известия поради " разпространение на подправени вести за съветската войска ". Освен това той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.

На 11 януари служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че Министерство на вътрешните работи към момента няма отговор от Русия за какво Грозев е разгласен за федерално търсене. Той изясни, че страната си прави работата по сигурността на Грозев.

" Следим го доста деликатно, там където е належащо, се намесват и службите ", уточни служебният министър.

Христо Грозев е основният експерт по следствията за Русия в екипа на Bellingcat, напомня " Медуза ". През 2020 г той, дружно с екипа на Алексей Навални, проверява отравянето на опозиционера и откри имената на забърканите в него чиновници на съветската ФСБ.

През януари 2022 година Грозев стана изпълнителен шеф на Bellingcat. През декември съветското Министерство на вътрешните работи го разгласи за търсене (според източник на РИА Новости, поради разпространяване на подправени вести за съветската армия). След това журналистът разгласи, че има опасност за живота му.

Bellingcat и The Insider, които вършат взаимни изследвания за Русия, бяха оповестени от съветските управляващи за " задгранични сътрудници " и " нежелани организации ", напомня още " Медуза ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР