Палестинците ще отбележат днес Деня на Накба (Ден на катастрофата),

...
Палестинците ще отбележат днес Деня на Накба (Ден на катастрофата),
Коментари Харесай

Палестинците отбелязват годишнината от Деня на катастрофата на фона на войната в Газа

Палестинците ще отбележат през днешния ден Деня на Накба (Ден на катастрофата), обвързван с бягството на повече от 700 000 палестинци по време на войната от 1948 година, довела до основаването на страната Израел, съобщи ДПА.

Денят на Накба се отбелязва всяка година на 15 май. Държавата Израел е оповестена на 14 май 1948 година Палестинците организират на този ден шествия и демонстрации.

Тази година централното събитие е планувано в Рамала на Западния бряг, където се чака сирените да звучат в продължение на 76 секунди, с цел да отбележат 76 години от Деня на Накба.

Предвид обстановката в линията Газа наблюдаващите предвиждат конфликти с израелските сили на Западния бряг.

По данни на Организация на обединените нации броят на палестинските бежанци и техните потомци сега е към 6 милиона души.

Създаването на непрекъснат дом за бежанците, дружно със статута на Йерусалим, се преглеждат като едни от най-сложните проблеми в израелско-палестинския спор, напомня ДПА.

По данни на Палестинската статистическа работа в света живеят към 14 милиона палестинци, като половината от тях живеят на Западния бряг, в Източен Йерусалим, в линията Газа и в Израел.

Около 20 % от съвсем 10-милионното население на Израел са араби.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР