Журналист поиска от Захарова коментар за това, че българският президент

...
Журналист поиска от Захарова коментар за това, че българският президент
Коментари Харесай

Захарова: Българският президент не каза нищо за паметниците

Журналист изиска от Захарова коментар за това, че българският президент е определил думите на представител на съветското външно министерство като "дълбоко непознаване на историята или провокация ".

На това представителят отговори по този начин: "Президентът на България не загатна нищо за оскверняването на съветските монументи ".

Захарова отговори на въпрос за обстановката с осквернения монумент на Съветската войска в София и за това ще бъдат ли открити и осъдени виновниците.

"Ние системно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората международна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на набези.

Но, за жалост, не виждаме съответна реакция от страна на страната. Става дума за неподвеждане на тези действия под наказателна отговорност. По отношение на тези монументи се демонстрира отношението на хора, настоящи отвън подтекста, отвън последствията от Нюрнбергския развой ", сподели Захарова.

"Защо, когато молим да бъдат предпазени нашите монументи - по време на договаряния, в двустранни контакти - не ни чуват? ", попита представителят на Министерство на външните работи на Русия.

Не става дума за камъка, метала, изсечените букви, а за отбрана на паметта на хората, отдали живота си, освен да освободят, а и да защитят живота на нации и обособени хора от фашизма и нацизма.

Тя приключи коментара си с думите, че "нямаме желание да започваме полемики на исторически тематики, единствено желаеме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в нужното положение, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и осъдени ".

И посъветва всички да прочетат мнението на Михаил Мягков - научния шеф на Руското военно-историческо общество.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР