Журналист и анализатор. Предпочитани теми Близък изток, Турция, Балканите, с

...
Журналист и анализатор. Предпочитани теми Близък изток, Турция, Балканите, с
Коментари Харесай

Украйна като повод за решаване на балкански проблеми

 Зорница Илиева Журналист и анализатор. Предпочитани тематики Близък изток, Турция, Балканите, с преимущество за Македония. Главен специалист към комисия по " Външна политика, защита и сигурност " в 39-тото и 40-то Народно заседание. Автор във в. " Дума ", раздел " Глобус ". Десетки мнения от години в сериозния периодически и ежедневен щемпел в България.
Когато Цар Фердинанд взема решение да се разгласи независимостта на България, той употребява изключително съобразително един подобаващ за задачата миг в интернационалните каузи. Просто е бил наясно с практиката на тъй наречените велики сили, които по-често не утвърждават дейности несъгласувани с тях. Поради егоистичните им ползи, несъмнено. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, Светът е ангажиран и следи събитието на Балканите, а България тържествено прогласява независимостта си и правото Фердинанд да се титулова Цар. Някои на Балканите очевидно добре познават нашата обща история, тъй като тези дни външният министър на Р Северна Македония, РСМ, Буяр Османи, съобщи, че Европейски Съюз незабавно би трябвало да деблокира процеса за започване на договаряния за присъединение на страната към „ клуба на богатите”, както се назовават в Брюксел. Руската инвазия/ операция/война в Украйна и съсредоточаването на вниманието на водачите на де-що има страни по света очевидно е подобаващ миг за решение на казуса с тъй наречените българско несъгласие за РСМ. Още повече, че воюваща Украйна е внесла документ с молба за присъединение къв Европейски Съюз, а отговорът е повече от поощрителен. Обещание да се разгласи за кандидат-член на Европейски Съюз Това си е повече от поддръжка.

Османи стимулира настояването с „ не би трябвало Западните Балкани да бъдат оставени като открит въпрос и отворена рана за Европа”. Силни думи, хващат сърцето. РСМ рана, а в Киев споделят „ не превръщайте Украйна в жертвен агнец”. Щяла да се утежни обстановката на Балканите, а с цел да може Европейски Съюз да се бори с провокациите по света, в тази ситуация Украйна, не би трябвало да има европейска рана. „ Докато тече войната в Украйна, ние ще сме ангажирани с тази идея” акцентира Османи и уверено твърди, че по този начин ще се промени динамичността в района. Динамиката я има и паниките в това отношение порастват.Всеки с гледната си точка.При такива невиждани решения като за Украйна когато се дава опция да не се съблюдават признати правила за участие в Европейски Съюз, за какво РСМ и Албания да не се възползват? България няма да има думата. Намерен е метод да се преодолее българското несъгласие и ръководещите в София да се радват в бъдеще на възходящо развиване на търговско-икономическите връзки сред двете страни. В рамките на Европейски Съюз. Получава се нещо като къде го чукаш, къде се пука. Украйна е ухажвана и подкрепяна, даже с неприлагана от Брюксел до в този момент процедура за изпращане на смъртоносни оръжия, а балкански страни в това време ще се опитат да си вземат решение щекотливите проблеми. Докато Русия го играе „ Разбудили? Теперь молитесь”.

Оказва се обаче, че освен в Скопие са се сетили или са им подсказали да предявяват претенции за излаз от неуреден дълго време въпрос. Косово, което забрани съветски медии на своя територия, вкарва наказания към Русия поради Украйна, включва се към процесите за помощ на Киев, в това число и изпращане на бойци, тези дни излиза с предложение за признание от страна на Сърбия на независимостта на страната. Точно в този момент експремиерът Харадинай внася за разискване това предложение, което е формирано въз основа на познатите условия на Прищина. Така де, щом Балканите след Полша и балтийските страни се трансформират в опора за НАТО, за какво това да не се употребява и в своя изгода. Превръщането им във втори боен и политически пояс, чиято роля за подкрепяне на дейности против Русия не се крие, допуска и използване на районни политики директно свързани с ползите на Запада. Нима е инцидентно, че европейски водач като Борел тъкмо в разгара на борбите на територията на Украйна споделя, че „ Европейски Съюз в допълнение ще помогне на страни като Грузия и Молдова, както и на Западните Балкани”. Независимо, че Грузия и Молдова се въздържат от налагане на наказания към Русия. Имали си национални ползи. На този стадий, несъмнено. Сръбският президент, Вучич, пък споделя пред публицисти, че е „ подложен на чужд досега напън от западни сили” и „ дните ми са като кошмар”. Защото Белград не се причислява към глобите към Москва.Известната сръбска политика „ седене на два стола” е подложена освен на напън. „ Това е хибридна война против страната ни” споделя Вучич. Той е „ последния мохикан” на Балканите, който намира сили да поддържа политика на опазване положителни връзки с Москва и Пекин и да отваря глави в развой на присъединение към Европейски Съюз. За НАТО и дума не отваря, тъй като бомбардировките през 90-те години още вгорчават живота на сърбите. Нещо като нашия Ньойски синдром. Самите сърби, несъмнено единствени в Европа, провеждат манифестации в поддръжка на Русия, тъй като помнят това, което Москва е направила за тях през годините. Включително и във връзка с Косово в Организация на обединените нации. Безспорно Вучич може да успокои сънародниците си с обстоятелствата, че даже и страната да не е член на Европейски Съюз и НАТО, тя има по-добър Брутният вътрешен продукт от съседи, които към този момент години са членки на тези съюзи, че армията е съвременна и превъоръжена на високо равнище и има вложения, в това число от Германия, „ с каквито съседите не могат да се похвалят”

Всъщност опасенията на Запада във връзка с Балканите са свързани на първо място с Босна и Хецеговина, Б и Х. За тази Дейтънска държавица, мъчно функционираща, се изпращат още 500 чиновници по линия на миротворческата интервенция „ Алтея” в БиХ.Австрия изпраща още 120 бойци в задачата на EUFOR, тъй като “ситуацията в Украйна ще се отрази на Западните Балкани”. Няма по какъв начин Австрия да не е съпричастна. БиХ е била част от Австро-Унгарската империя. А германецът Кристиян Шмит, непризнаван от РСръбска в БиХ за висш представител на Европейски Съюз в страната, освен поддържа решенията за нови бойци в страната, само че и води политика на заклеймяване на Мирослав Додик. Додик е бодил в окото на Запада, глобен по всички линии, сатанизиран, тъй като се смята за другар на Русия и Китай. Той аплашва при всеки появил се мотив да причисли „ своята” част от БиХ,Р Сръбска, към майка-Сърбия. И в БиХ раните от войната през 90-години не са зарастнали. Напротив, омразата сред сърби, бошняци, хървати мъчно се прикрива. Държавата с най-многобройните институции на държавно и локално равнище съществува на магия. Опасенията са, че поради протичащото се в Украйна, могат да се подхващат дейности за разпад на БиХ и това да раздруса района по метод, който не е допустим на този стадий. Знае ли чавок каква кутия на Пандора ще се отвори при смяна на границите. Дори и някои на Запад да завоюват от такива промени. Не бишва да се не помни обаче, че в района има задоволително военни бази, които се водят на НАТО и „ Бондстил” в Косово е най-голямата. От години се води русофобска политика, сатанизира се Москва и се внушава, че Балканите не би трябвало да са съветска зона за въздействие, тъй като това е зло. В непрекъснатите учения на НАТО на Балканите и в Черно море, взе участие даже Сърбия. Макар че 85 % от сърбите да са на страната на Путин, споделят в „ Дойче веле”.

.Очевидно Балканите, европейски полуостров, е в обстановка на подстъп към Изтока, към Русия и по тази причина не е задоволително да се позволява лишаване въздействието на Запада. Нерешените териториални и гранични проблеми на балканските страни обаче вършат обстановката като заредена в действителност с барут. Независимо от непрестанно обявявани промени, районът си остава безпаричен, елитите са корумпирани, а жителите в множеството балкански страни не не помнят за това, което Русия е направила за тях в предишното. Не е единствено Сърбия образец в това отношение. Това държи дападните страни в напрежение. А и Черно море е наоколо. Както споделя Столтенберг, ген.секретар на НАТО, „ Черно море е основно за НАТО”.

В тази връзка има върху какво да мисли София и по какъв начин ще изясни на българите за какво ще би трябвало да се преглъща загърбването на нашите ползи към РСМ, да вземем за пример. Защо би трябвало да забравяме история, национални герои и носталгия по остарели земи. Защото Украйна е вододел, бездна, в която ще се срутят някои исконни ползи. Предстои да се следи. И очевидно преглъща.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР