Жнеският ни отбор по борба спечели още една квота олимпиадата

...
Жнеският ни отбор по борба спечели още една квота олимпиадата
Коментари Харесай

Женската ни борба спечели още една олимпийска квота

Жнеският ни тим по битка завоюва още една квота олимпиадата в Токио това лято и дефинитивно се затвърди като №1 в този спорт у нас. На последната олимпийска подготовка, която се организира в столичната " Арена Армеец ", и Мими Христова се пребори за място на игрите, откакто доближи до финала в своята категория до 68 кг (именно финалистите във всяка категория получават последните квоти).

Христова стартира с туш против туркинята Бусе Тусуну, а по-късно надделя с механически туш (10 и повече точки разлика) индийката Ниша Ниша - 12:2.

В решаващата битка на полуфинала европейската шампионка още веднъж реализира механически туш - 12:2, срещу чехкинята Адела Ханзличкова. Тази вечер тя ще се бори във финала против някогашната българска националка - Елис Манолова, която е състезателка на Азербайджан. Но и двете към този момент са си обезпечили присъединяване в Токио.

Така женската ни битка има общо 4 от 6-те вероятни квоти за олимпийските игри, откакто преди този момент Тайбе Юсеин (кат. 62 кг) стана втора на световното през 2019-а и се класира, а Евелина Николова (кат. 57 кг) и Миглена Селишка (кат. 50 кг) стигнаха до финали на предходната олимпийска подготовка - в Будапеща през март.

В петък тимът ни по свободна битка при мъжете претърпя нов величествен неуспех и не завоюва нито едно място за Токио. Той си остана с единствената квота, извоювана от Георги Вангелов в кат. 57 кг в Будапеща. За съпоставяне - на игрите в Рио`16 свободняците бяха петима от шест олимпийски категории. Жените тогава бяха три (сега ще бъдат 4!), а тимът ни в класическия жанр също бе от трима. 

В момента и класиците са единствено с една квота - на Кирил Милов в кат. 97 кг. Останалите стартират последните битки през днешния ден в " Арена Армеец ". Но би трябвало всички петима да стигнат до край в категориите си (което е фантастика), с цел да бъде доближат общият брой от 11 олимпийци, които българската битка имаше в Рио`16.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР