Животоспасяващи лекарства за диабетици липсват в аптеките. По данни на

...
Животоспасяващи лекарства за диабетици липсват в аптеките. По данни на
Коментари Харесай

Много лошо! Изчезнаха животоспасяващи лекарства

Животоспасяващи медикаменти за диабетици липсват в аптеките. По данни на Асоциацията на притежателите на аптеките към 20 жизненоважни медикаменти за диабетици липсват измежду дистрибуторите, а това води и до липса на доставки в аптеките, осведоми Българска национална телевизия.

Една от неналичията е на Фиасп - инсулин с бързодействащ резултат на понижаване на кръвната захар. По данни на Здравната каса приблизително месечно от началото на предходната година до в този момент - сред 3500 и 5000 пациенти са се лекували с продукта.
-->
От към 4 години, с цел да живее, при хранене Искра наложително употребява тъкмо този инжекционен разтвор. Преди няколко дни обикаля аптеките една след друга в опит да го открие.

" Обиколих 20 аптеки, на 21-вата го открих. Бяха 6 бройки. 3 ми дадоха на мен, а 3 оставиха едно детенце. Нали се сещате, че в случай че бяха единствено 3 бройки, аз щях да се лиша от инсулина и да го дава на детето ", съобщи Искра Иванова пред националната телевизия.

Организмът ѝ не се въздейства добре от заместители, по тази причина алтернатива за подмяна няма.

" Това е лекарството, без което аз не мога да се храня. Това е светотатство, това е насмешка с хора. Значи аз на следващия ден подвигам някакви захари 20-30, получавам кома и сбогом ", добави Искра Иванова.

В България са импортирани и доставени към търговците на едро количества, надхвърлящи потребностите на пациентите, сподели за " По света и у нас " производителят.

В своя позиция от Асоциацията на търговците на едро с медикаменти обаче показват, че сега разполагат с лимитирани количества и изпитват усложнения с изпълняването на всички поръчки от търговци на дребно. А поръчките за доставка, които вършат до притежателя на позволение за приложимост, се извършват отчасти.

БАТЕЛ: Към сегашния миг разполагаме с лимитирани количества и изпитваме усложнения с изпълняването на всички поръчки от търговци на дребно. Заявките за доставка, които вършим до притежателя на позволение за приложимост на лекарствения артикул се извършват отчасти. Водещ принцип на членовете на БАТЕЛ е сигурността на пациента, посредством обезпечаването на навременна терапия и лекарства, в точното време, на точното място, само че може да доставим единствено това, с което разполагаме.

От здравното министерство обявиха, че налични количества има. Последната доставка до аптеки е за над 12 000 опаковки, а това задоволява потребностите към сегашния миг, допълват още от министерството.

По данни на ПРУ към сегашния миг налични количества има и в склада на представителя на ПРУ, и в складовете на търговците на едро. Данните за налични количества се удостоверяват от регулярно осъществяваните инспекции от ИАЛ на място в складовете на търговците.

Резултатите от тях демонстрират, че количества се разпределят до аптеки. Последната доставка е осъществена в количество над 12 000 опаковки. Същите са задоволителни, с цел да задоволят потребностите към сегашния миг.

" Проблемът е, че от дистрибутора не стигат до аптеките. Докато няма смяна в закона, който да направи това невероятно, т.е. износа на жизненоважни медикаменти неосъществим, те ще продължат да се изнасят и ще продължи да има недостиг. Законът би трябвало да работи в интерес на хората, а не в интерес на експортьорите, както е сега ", разяснява Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеките.

" За мен е закононарушение да си играеш с живота на хората ", сподели още Искра Иванова.

И до момента в който сякаш в складовете има задоволителни количества, а диабетиците не могат да открият лекарството в аптеките, те търсят помощ между тях в обществените мрежи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР