Животоподдържащите системи на Земята са поставени под по-големи рискове и

...
Животоподдържащите системи на Земята са поставени под по-големи рискове и
Коментари Харесай

Животоподдържащите системи на Земята са под невиждан досега риск, твърдят учени

Животоподдържащите системи на Земята са сложени под по-големи опасности и неустановеност от когато и да било, като множеството съществени граници на сигурност към този момент са преминати вследствие на човешката интервенция. Това гласи изводът от ново изследване, осъществено от екип от 29 интернационалните учени. Те откриват, че активността на хората е тласнала планетата „ надалеч отвън “ безвредните ѝ лимити на действие. 

Не знаем дали можем да оцелеем при огромни промени в изискванията, в които се намираме “, споделя водещият създател Катрин Ричардсън от университета в Копенхаген на конференция, предава Reuters.

Учените сигнализират за възходящото обезлесяване, несъразмерната консумация на растения за гориво и разпространяването на създадени от индивида артикули като пластмаса, генетично модифицирани организми и синтетични химикали.

Сега има стотици хиляди създадени от индивида химикали, които се изхвърлят в околната среда “, сподели Ричардсън. „ Постоянно се изненадваме от резултатите от тези човешки въздействия. “

Шест от деветте така наречен „ планетарни граници “ – изменението на климата, обезлесяването, загубата на биоразнообразие, синтетичните химикали, в това число пластмасите, изчерпването на сладката вода и потреблението на азота – към този момент са надълбоко в алената зона.

Две от останалите три – окисляването на океана дружно с концентрацията на замърсяване с частици и прахуляк в атмосферата – са на границата. Единствено положението на озоновия пласт в небето се усъвършенства. 

Планетарните граници разпознават „ значимите процеси, които поддържат Земята в изискванията на живот, преобладаващи през последните 10 000 години, интервала, в който се развиват човечеството и актуалната цивилизация. 

Авторите успокояват, че прекосяването на планетарните граници не съставлява повратна точка, оттатък която човешката цивилизация просто ще се срине, само че може да докара до необратими промени в системите за поддържане на Земята. Йохан Рокстрьом, съавтор на изследването и шеф на Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата, сподели, че се надява светът да одобри констатациите като сигнал за пробуждане. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР