Животът в Народна република България имаше и добри, и лоши

...
Животът в Народна република България имаше и добри, и лоши
Коментари Харесай

Ще се съгласите ли с тях: 7 причини да изпитваме носталгия по НРБ

Животът в Народна република България имаше и положителни, и неприятни страни, само че живеехме по-добре и по-спокойно на фона на днешната разруха. Ето няколко аргументи, поради които хората от моето потомство изпитваме носталгия:
Образование
Българското обучение беше безусловно гратис и налично за всички. Няма значение дали си от най-забутаното село, от окръжния град или от София. Който и да е гимназист, приключил без значение къде, след сполучливо изискан изпит можеше да постъпи в определения от него ВУЗ и да живее на общежитие съвсем без пари. Стига да има положителни оценки, с цел да се пребори с жестоката конкуренция за всяко свободно място. Качеството на образованието също беше на висота, а не като през днешния ден. Резултатите са забележими – доста младежи в този момент не могат да напишат и едно изречение без неточност.

Медицина
Лечението при социализма също беше гратис и общодостъпно. Поликлиники, лечебни заведения, ведомствени лечебни заведения, санаториуми… Не се заплащаше за безусловно нищо, обвързвано с болничния престой на пациента, а медикаментите бяха на алегорични цени. За зъболекарските услуги да не приказваме – през днешния ден, в случай че нямаш пари, си вървиш без зъби.
Безработица
Всеки, приключил учебно заведение – гимназия, СПТУ, колеж или ВУЗ, беше разпределян да работи още преди да е приключил. Държавата по закон беше длъжна да откри работа на всеки работоспособен български жител и го правеше, а милицията следеше да няма шляещи се хора по улицата.

Почивката
Преди 1989 година почивката на всеки български жител бе обезпечена от страната. С карта от предприятието на алегорична цена хората прекарваха 14-дневен летен отдих в построените за тази цел ведомствени почивни станции и санаториуми. А правото на пълноценна отмора се спазваше доста строго.
Възпитание
От най-ранна възраст у децата се възпитаваше обич към труда, почитание към по-възрастните, правила на държание в обществото. Затова нямаше толкоз хулигани, хората имаха морал и полезности.

Сигурност
По времето на Народна република България престъпността беше сведена до вероятния най-малко. Хората не живееха в боязън, а ключа от жилището си оставяха под изтривалката. Убийства и грабежи съвсем нямаше, а нарушителите незабавно получаваха обективна присъда.
Пенсионната система
Мъжете се пенсионираха на 60 години при 25 години трудов стаж, а дамите – на 55 години и 20 години трудов стаж.

При военни и милиция се изискваше 15 години трудов стаж, а за 1-ва категория труд като миньорите – 10 години стаж.
При това размерът на пенсиите изцяло стигаше за умерено преживяване на старините, в случай че всеки има жилище и право на гратис опазване на здравето.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР