Животът в близост до зелени площи и намирането на прохлада

...
Животът в близост до зелени площи и намирането на прохлада
Коментари Харесай

Барселона е лидер сред най-зелените градове в Европа

Животът наоколо до зелени площи и намирането на хладина не са преимущества за всеки жител в Европа, изключително в сезона на рекордните горещини тази година.

Добрата вест е, че съгласно ново изследване на Евробарометър, над 8 от 10 европейци считат, че за тях достъпът до зелени площи и природа е елементарен.

Но съществуват ясни разлики сред обособените елементи на континента, оповестява Euronews. В Дания 100% от хората декларират, че имат елементарен достъп до зеленина, до момента в който в Малта това е допустимо единствено за 51%, а в Португалия - за 77%.

Матилда ван ден Бош, старши откривател в Института за световно здраве в Барселона желае да накара хората да схванат изгодите от това да има повече зелени площи, тъй че да бъдат отворени за промени в своите градове.

" Знаем, че едностранчивата информация, която споделя " добре, това е потребно за вас ", не работи, в случай че хората не я възприемат ", споделя тя.

Предимствата на зелените пространства

Освен с охлаждащия си резултат, зелените площи са свързани с чувство благополучие, по-добро психологично здраве, повече обществени контакти и по-нисък риск от сърдечносъдови болести.

Това обаче не е толкоз елементарна задача, като да вземем за пример да засадите няколко дървета и да се надявате на най-хубавото.

" Необходим е в действителност целеустремен метод към планирането, който да възприема зелените площи като неразделна част от градското обмисляне ", споделя професор Сесил Конендейк, шеф на Nature Based Solutions.

Той е създал правилото 3-30-300 като тенденция за зелено обмисляне.

3-30-300

Първата част значи, че всеки би трябвало да може да вижда най-малко три дървета от вкъщи си.

След това би трябвало да има 30% покритие с дървесни корони на равнище квартал. Изследванията демонстрират, че това е прагът, над който се следят изгоди за климата и здравето.

Последното предписание се основава на рекомендацията на СЗО никой да не живее на повече от 300 м от парк или зелена повърхност от най-малко един хектар.

Някои европейски градове взеха драговолно тези рекомендации.

Как Барселона стана зелен парадайс

Ярък образец за това е планът Superilla в Барселона. От 2016 година насам градът затваря улици за придвижване на коли и основава нови паркове на кръстовищата.

" Предишните две години и половина живях в Барселона и моята улица да вземем за пример беше разкопана, колите бяха изнесени и бяха засадени дървета. Така че това в действителност се случва и е доста коренно ", споделя проф. Конендейк.

Може би не е изненадващо, че планът среща мощна опозиция.

Тъй като някои региони стават по-зелени, те стават и по-популярни, което води до повишение на цените на жилищата и може да изтласка хората с по-ниски приходи.

Ван ден Бош изяснява, че това е основателна паника за хората, които живеят в озеленените региони. " Трябва да мислим за същинска зелена инфраструктура, която да бъде разпределена в целия град ", изяснява тя.

Конендейк е съгласна с нея: " Трябва да се уверим, че целият град е зелен, а не няколко жилищни зони, където цените на жилищата се покачват. "

Трудна цел за пренаселеното Средиземноморие

В цяла Европа се следят неравенства в разпределението на зелените площи. Достъпът до тях нормално е по-възможен в градовете в северните страни, в сравнение с в източните и южните елементи на континента.

Например повече от 80% от популацията на Стокхолм има достъп до публичен парк на малко разстояние пешком, само че в Ираклион, Гърция, този достъп имат по-малко от 20 %.

Това може да се дължи частично на исторически и културни аргументи. Гъсто обитаемоте средиземноморски градове са най-старите в Европа и техните центрове са се развили без редовно обмисляне.

В Източна Европа неналичието на зелени площи също се дължи на планирането. " То е било по-слабо следено, имало е по-малко фокус върху зелените площи ", споделя Конендайк.

Ван ден Бош упорства за смяна на парадигмата: " Много специалисти по градоустройство са привикнали да възнамеряват пространствата за коли, а не за хора. Виждайки по какъв начин светът се развива през днешния ден, това просто няма да издържи. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР