Животът понякога предлага възможности уникалeн момент да съвпадне със знаков

...
Животът понякога предлага възможности уникалeн момент да съвпадне със знаков
Коментари Харесай

Български и румънски носии от стари времена на обща изложба в Кълъраш, Румъния

Животът от време на време предлага благоприятни условия уникалeн миг да съвпадне със знаков международен празник – в тази ситуация става дума за Международния ден на майчиния език (21.02.2023 г.) и за откриването на този ден на българо-румънска галерия „ Старинни носии от България и Румъния ” в етнографската експозиция на Музей на Долния Дунав в румънския град Кълъраш.

Събитието е взаимно дело на педагожката Калина Михайлова от Шуменци, Силистренско (носител на премиите „ Пазител на традициите ” и „ Будител на съвремието ”), и на държавния чиновник, държавник и народен представител в локалния парламент Аурелиан Котобан от комуна Кирнодж.

Над 20 от носиите са на събирани от Калина, като някои от тях са на по 100-140 години и показват културно завещание от цяла България. В изложбата десетина са костюмите от региона на Кирнодж, които са в основата на открития преди няколко години Етнографски и краеведски музей в общинския център – събрат на град Тутракан.

Изложбата бе осъществена със съдействието на Окръжен съвет Кълъраш, чийто заместник-председател Mihăiță Beștea взе участие в събитието, хазаин на което е Valentin Parnik, шеф на музея в окръжния град. Както и благодарение на община Тутракан, чиято делегация бе водена от зам.-кмета Дарина Иванова, а в нея участваха и представители на Исторически музей Тутракан, тази година навършващ 30 години от своето основаване.

Оказано бе внимание както от съответните кметства, по този начин и от Областна администрация Силистра със специфични приветствени адреси от регионалния шеф инж. Николай Неделчев. В своя анонс към репортажа от Кълъраш румънският уебсайт „ разгласи: „ Организаторите поставиха старания да съберат впечатляваща сбирка национални носии, които с горделивост бяха изложени в залите на музея на Долен Дунав. Всяка носия беше съпроводена с информация за района и общността, от която идва, употребяваните материали, техниките за разработване и характерни знаци и претекстове. Подчертано е, че „ Събитието показа скъпа опция за проучване и по-добро схващане на културата и историята на Дунавския район, както и за оценяване на творчеството и майсторството на локалните занаятчии от предишното и сегашното ”.

Специалистите и посетителите могат да потърсят приликите – примерно геометричните изображения, и разликите мчежду българските и румънските носии, показани на изложбата, която ще бъде разполагаем на кълърашчани в продължение на две седмици. Силистренци, които пътуват до отсрещния на Силистра град, също могат да видят експонатите, в това число и от непрекъснатата експозиция на музея, включваща и любопитни експонати от времето на комунизма.

В персонален проект към събитието отношение прояви етнологът доктор Йордан Касабов от град Силистра, който е дълготраен съветник на сходни конгреси, събори и изложения. Той подари своята етноложка книга за подетнографската група шиковци от Добруджа на домакините от музея в Кълъраш. За уредниците и участниците къса музикална стратегия изнесоха самодейци от читалищата в Шуменци и Белица. Почерпката бе от Калина Михайлова, в това число добруджански краваи, соленки и сладки, а от домакините бе вино от тамошна маза.

Изложбата е самобитно продължение на взаимни българо-румънски прояви със същото наличие в Тутракан и Кирнодж, а сходно следва и в Силистра. Пруеди тях Калина Михайлова е показвала най-хубавото от своята многообразна и представителна частна сбирка в Брюксел, Букурещ, Русе, Силистра, Балчик, Кирнодж, както и в разнородни по наличие фестивали и събори в Шуменци, където живеев и в Белица, откъдето е родом, както и в други добруджански села, като Старо Село, Нова Черна, Сребърна, само че също и в по-далечни краища – Варненско, Търновско, Ямболско и т.н.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР