Животът на известните невинаги прилича на приказка. Понякога те не

...
Животът на известните невинаги прилича на приказка. Понякога те не
Коментари Харесай

Как българин похитил трупа на Чарли Чаплин

 Чарли-Чаплин

Животът на известните не всеки път наподобява на приказка. Понякога те не могат да намерят стремежи покой освен на този свят, само че и на оня. На 2 март 1978 година бил отвлечен ковчега с тялото на Чарли Чаплин. Печален случай от историята, в който има и българско участие…

Великият Чарли Чаплин е минал през доста – тежко детство, завистта на сътрудници, проблеми с дамите, политически преследвания. През 1952 година геният от киното бил заставен да напусне Съединени американски щати поради гонене от страна на управляващите.

Изчезването

Последният четвърт век от своя живот той прекарал в Швейцария, в града Корсие-сюр Веве, на брега на Женевското езеро.. В триетажното имение „ Le Manoir de Ban “ Чаплин живеел с четвъртата си брачна половинка Уна, тримата си сина и петте дъщери.

В своя дом във Веве Чарлз Спенсър Чаплин умрял в съня си на 25 декември 1977 година, на 89 години. Погребали артиста в локалното гробище ри англиканската черква. Но както се оказало. „ Хлапето “ не намерило своя финален покой.

На 2 март 1978 година гробищният надзирател, обхождайки територията на църковния двор, разкрил, че гробът на Чаплин е разровен, а ковчегът липсва. Той неотложно съобщил за случилото се в полицията и на роднините на покойника.

„ Чарлз би сметнал това за смешно “

Когато вдовицата Уна Чаплин научила, че останките на обичания й са изчезнали, напряко изгубила мозъка и дума. В потрес били и децата, от които ужасното произшествие не съумяло да бъде прикрито.

Полицията претърсила покрайнината, само че нямало резултати. Вечерта в дома на семейство Чаплин се чуло телефонно позвъняване. „ Ковчегът се намира на несъмнено място “ – декларирал незнаен глас, искайки откуп в размер на 650 000 швейцарски франка.

Уна Чаплин, по моминско име О’Нийл, била мъжествена и решителна жена. Заради брака си с Чаплин тя прекъснала всевъзможни връзки с татко си, лауреата на Нобелова премия за литература Юджин О’Нийл, който не приемал шурей си.

Затова откакто претърпяла първичния потрес тя отказала на похитителите с думите: „ Чарлз би сметнал за смешна концепцията да се заплаща за мъртво тяло “.

 ковчегът-на-Чарли-Чаплин

Преговори и последвало разкриване

Похитителите очевидно не очаквали такава реакция, само че не считали да отстъпват от задачата си. Обажданията траяли, като почнали да заплашват и останалите членове на фамилията. Все отново нарушителите дали да се разбере, че са подготвени да понижат сумата за откупа.

Полицаите, които били осведомени за позвъняванията, помолили да продължат договарянията, с цел да „ засекат “ лицата, направили закононарушението. В началото съумели да открият, че похитителите звънят от махленски телефон, ситуиран в Лозана.

Като взели под надзор телефонните будки в Лозана, служителите на реда задържали първия пакостник. Той се оказал 24-годишният бежанец от Полша Роман Вардас. Полякът не показал неотстъпчивост и с помощта на него скоро бил арестуван съучастника му – 38-годишният изселник от България Ганчо Ганев.

Забравилите крадци

Както признали похитителите, концепцията за кражбата на ковчега им пристигнала откакто прочели новината за огромното завещание, което актьорът оставил на фамилията си. Начинът също им бил подсказан от медиите, които по това време пишели доста за похищението на тялото на миланския паралия Салваторе Матареси.

Първоначалният проект изобщо не предвиждал извеждане на ковчега отвън гробището – желали просто да го закопаят по-дълбоко, имитирайки кражба. Но паднал дъжд и Вардас и Ганев решили да работят другояче. Качили ковчега във фургон, откарали го на към 15 км от гробището и го закопали в пшенично поле.

Но когато похитителите били откарани до мястото, където скрили останките на Чаплин, те се поколебали, а след това признали, че не помнят къде тъкмо са го заровили. Това значело, че полицията ще би трябвало да употребява всички механически средства, които имала разполагаем.

Накрая ковчегът бил открит и върнат в гробището във Веве, където на 17 май 1978 година се състояла повторна погребална гала. За да се избегнат нови опити да се прекъсне покоя на умрелия, залели гроба на Чаплин с бетон.

„ За нарушение на покоя на починалия и опит за изнудване “ Рома Вардас бил наказан на 4,5 години отнемане от независимост, а Ганчо Ганев получил 1,5 години условно.

„ Цената на славата “

През 2014 година на историята за похищението на останките на Чаплин бил отдаден филм на френския режисьор Ксавие Бовуа. Филмът бил на име „ Цената на славата “ и в него дребни функции изиграли Юджийн Чаплин и Долорес Чаплин, наследник и внучка на артиста.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР