Живият класик на българската литература навърши тази сряда 92 години

...
Живият класик на българската литература навърши тази сряда 92 години
Коментари Харесай

Антон Дончев пред БНТ - за случващото се по света, смисъла на човешкото съществуване и границите на възможностите ни

Живият класик на българската литература навърши тази сряда 92 години и продължава да изкачва върховете на словото. Неговите книги са освен принос към българското съзнание, само че са записани със златни букви в международното културно завещание. В момента работи върху последния си разказ, отдаден на Вълчан Войвода.

Режисьорът Николай Василев беседва с Антон Дончев, които разказва прозренията си за крайната цел на човешкото развиване.

" В момента, в който едно човешко създание се появи на този свят, то се разжда с една валута в банкова сметка, която важи в цялата галактика. Тази валута се назовава време. Но човек стартира да го осъзнава това, когато мине време и когато тази сметка стартира да демонстрира към този момент дребни стойности. Сега човечеството си разрешава да заплаща банкова сметка, която е по-голяма от банковата сметка на една международна война. Това, което се случва, го плащаме всички ние - скъпо и прескъпо и за жалост, натоварваме и идващото потомство - освен нашите банкови сметки, само че и банковите сметки на всички, които ще се родят.

...Очевидно от някаква степен развиването на общностите, стигат до някакво пространство, което не трябва да напущат. Един доста заплашителен въпрос е за нас, хората, сега - не прехвърляме ли някаква граница на някакво лъчение наше, човешко? Нищо не е застраховано, че ще се развива колкото си желае и както си желае. Има някаква граница. Въпросът е да я знаеш и да не си протягаш краката отвън чергата.

...Ами " Време разделно " е тъкмо времето, в което две общности се борят и едната би трябвало да покаже, че има право на съществувание. То има до една степен на развиване, има храна за общността. От една степен на развиване тя би трябвало да се бори с друга общественост, която търси живот. Нашата общественост е потвърдила, че има невероятна виталност. Изборът на земята демонстрира и дава най-голяма опция за развиване. Ние сме на земя, която свети.

...Едно създание като индивида, по пътя на своето развиване, може да стигне дотам на съвършенство, че да промени Вселената. Ние сме основани, с цел да стигнем до състояние, в което можем да разговоряме с Този, който ни е основал. Че Той ни е основал точно, с цел да има сътрудник. ", споделя Антон Дончев пред Николай Василев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР