Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282,4

...
Живеещите в многофамилни сгради ще имат достъп до над 282,4
Коментари Харесай

Въвеждат точкова система при санирането

Живеещите в многофамилни здания ще имат достъп до над 282,4 млн. лева през втория стадий на Програмата за енергийно възобновяване. Общият размер на средствата за добре познатото саниране са 1,4 милиарда лева, само че единствено през първия стадий постройките ще бъдат финансирани със 100% грант. През втория ще се финансират 80% от разноските за енергийно възобновяване, а останалите 20% ще бъдат обезпечени със самоучастие на притежателите.
Министерството на районното развиване към този момент разгласява за публично разискване Насоки за кандидатстване през втория стадий на процедурата. Документите са идентични с тези от първия стадий. Предвижда се минималният размер на декларираните средства по всяко самостоятелно предложение за осъществяване на инвестиция да е 50 000 лв., а оптималният да не надвишава 7 500 000 лв.. Както при първия стадий, по процедурата ще могат да аплайват многофамилни жилищни здания, като в тях би трябвало да има най-малко четири независими обекта, които принадлежат на повече от един притежател.
Максималният брой точки, който може да получи всеки план, е 140. Според един от критериите за оценяване да вземем за пример най-вече - 25 точки, ще носят плановете, в които притежателите на над 95% от идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са подкрепили осъществяването на плана за саниране. Ако това са сторили под 80% от притежателите, то планът ще получи единствено 10 точки. Сред другите критерии е разгънатата  застроена повърхност на постройката, входа или блока. Ако тя е над 5 000 кв.м, то планът получава оптималните 20 точки. Освен тези критерии има и критерии за административна допустимост. Според тях предлагането за съответния план би трябвало да е подадено в границите на крайния период, според Насоките за кандидатстване. В случай че това условие не е спазено, предлагането се отхвърля, без да се ревизира сходство със идващите критерии за оценка.
Разходи за консултантски услуги за попълване на формуляра за кандидатстване и приложенията към него, както и разноски за външни услуги за подготовка на документи за възлагане на публични поръчки не са възможни за финансиране по актуалната процедура. Срокът за кандидатстване по актуалната процедура е не по-късно от 16 часа на 31.12.2023 година, прецизират от Министерство на регионалното развитие.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР