Живеем с осем години по-малко и живеем почти 20 години

...
Живеем с осем години по-малко и живеем почти 20 години
Коментари Харесай

Живеем 8 г по-малко заради затлъстяването

Живеем с осем години по-малко и живеем съвсем 20 години в неприятно здравословно положение поради затлъстяването, считат канадски учени, чието проучване е представено от Дейли мейл.

За проучването си експертите са употребявали компютърен модел, чиято задача е била да подскаже какви са последствията от затлъстяването. Според изчисленията болесттите на сърцето, както и диабетът лишават хората с наднормени килограми от съвсем 19 години живот в положително здраве.

Индексът на телесната маса мери тежестта по отношение на височината на човек и по него може да се реши дали човек има наднормено тегло – здравословните стойности са сред 18.5 и 24.99. Онези хора, които имат показател на телесната маса (ИТМ) сред 25 и 30, ще редуцират живота си с до три години, изясняват канадските учени.

А хората с ИТМ над 35 пък губят осем години от живота си. Смята се, че в случай че човек има показател сред 25 и 30, страда от затлъстяване, а човек със стойности над 30 се приема за клинично тлъст.

Все отново тези резултати могат да се окажат неточни, когато става дума за бременни дами или за спортисти. Ако човек има показател на телесната маса над 35, експертите настояват, че той има болестно затлъстяване.

 Затлъстяване

Професор Стивън Гроувър е началник на изследването на канадските учени и работи в университета Макгил в Монреал. Той изяснява, че компютърният модел, който са употребявали учените, ясно демонстрира, че затлъстяването покачва заплахата от сърдечни болести, инсулт или диабет.

Това пък от своя страна доста ще понижи продължителността на живота и годините в положително здраве без хронични болести по отношение на тези хора, които имат обикновено тегло.

Изследванията през месец май 2014 година демонстрираха, че 48.8 на 100 от българките страдат от наднормено тегло.

Според професор Стефка Петрова, която работи в Националния център за публично здраве и разбори, всяко трето българче до седем години също има наднормено тегло.

Това са данни на проучване, което е направено предходната година, а в него са взели участие 3300 малчугани от цяла България. Същото проучване е правено и през 2008 година в същите образователни заведения. Данни демонстрират, че към една трета от популацията по света има затлъстяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР