Жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване

...
Жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване
Коментари Харесай

В София токът и парното поскъпват най-много от юли – с 4 и 14%

Жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от идното повишаване на електрическата енергия и топлоенергията от 1 юли 2021 година, сочат плановете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестени в петък и подлежащи на публично разискване на 2 юни.

При приблизително нарастване на цената на тока за бита за страната от 3.02 на 100, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 % по-високи цени. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният растеж е 2.38%, а за " Енерго-Про " в Североизточна България – 2.13%. Захранваните от ЕРП " Златни пясъци " ще заплащат с 1.58% по-ниски сметки.

Парното в София ще нарастне с 14.25%, идващите с максимален растеж са жителите на Велико Търново – 13.27%, във Варна покачването ще е 11.01%, в Бургас – 10.75%, във Враца – с 9.51%, в Пловдив – 8.9%, а в Плевен – с 8.12 на 100. Произвежданият от топлофикациите ток обаче ще нарастне съществено приблизително с към 30 на 100, което надлежно се отразява върху цената на тока за бита. В допълнение резултат за повишението имат поскъпналите фрапантно парникови квоти, купувани от тези сдружения. Въглищните електроцентрали – като се изключи двете така наречен американски – " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", чиято сила наложително се купува от НЕК, са отрязани от достъп до контролирания пазар. Те ще би трябвало да работят единствено на свободния, където обаче цените са много под образуваните от държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и свързваните с Ковачки " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и ТЕЦ-Русе.

Всички тези планове на КЕВР обаче ще претърпят смяна, така цената на природния газ пораства на международните пазари и се чака суровината, която е съществена за работата на топлофикациите, да продължава да нараства. За юни първичната прогноза бе за растеж от 13 на 100, само че ще е по-голяма, както и за юли, когато се очакваше покачване от още 5 %, само че и за този месец ще има в допълнение повишаване. Това ще се отрази още нагоре в цените, които ще работят от 1 юли 2021 година, само че какви ще са те ще стане ясно в същия ден, защото се вземат всички пазарни данни до 30 юни.

От отчета на КЕВР излиза наяве, че въглищните " Марица Изток 2 ", " Бобов дол ", " Марица 3 " и мощността в Русе са желали да продават ток на сигурния контролиран пазар, само че са отразяни от регулатора, защото цените им са много над избраната планирана за идната година. Причината за това са скъпите парникови излъчвания, които ще се покачват още до 60-61 евро за мегаватчас и ще натоварят крайната им цена със 119 лева./МВтч. Американските централи обаче се вместват в цени от 126.62 лева без Данък добавена стойност поради обезщетителните механизми от Фонда за сигурност на електроенергийната система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР