Жителите на родопското село Проглед във вторник излизат на протест,

...
Жителите на родопското село Проглед във вторник излизат на протест,
Коментари Харесай

Родопско село излиза на протест, пренасочват им парите за ремонти

Жителите на родопското село Проглед във вторник излизат на митинг, тъй като Общинският съвет им пренасочва парите, предопределени за улични поправки.
Те считат да блокират пътя през Чепеларе в деня, в който се организира съвещанието на локалния парламент. Тогава се чака да одобрят средствата от финансовата стратегия. За следващ път ще се разисква и бюджетът на общината, който още не е признат.
Кметът на селото Марио Куцинов е изпратил сигнално писмо до финансовия министър Владислав Горанов, в което му разказва, че парите – 218 000 лева за Проглед, се отклоняват.
Сумата ще бъде преразпределена, като за Проглед остават 18 000 лева за чакълиране на улицата, вместо асфалтиране. Други 50 000 лева отиват за центъра на Павелско, а 150 000 лева – за Забърдо за пътя към гробищата, за централната улица и тротоари.
„ Целевите средства са поискани от кмета на община Чепеларе Славка Чакърова вследствие на това, че през есента на 2017 година беше сменена напълно вътрешната водопреносна мрежа след съответното решение на ВиК – Смолян, в лицето на инж. Мариян Николов. Това се наложи, защото остарялата мрежа беше доста компрометирана и селото имаше дефицит на вода и през 2016 година селото се оказа 5 месеца без капка вода и се вододоснабдяваше с водоноски, обезпечени от община Чепеларе “, се сочи в писмото до министър Горанов.
По-нататък те пишат, че са изумени от взетото решение в комисиите на Общински съвет – Чепеларе, след операции от сем. Черпокови: татко – кмет на Забърдо, и щерка – ръководител на Общински съвет – Чепеларе.
Преразпределението на средствата обаче към този момент е утвърдено от непрекъснатите комисии на Общински съвет, във вторник следва окончателното им одобряване.
„ В Проглед водопроводът беше на 15 см под асфалта и замръзваше. Миналата зима сме карали електрожени да размразяват водопровода. Над 1 км. тръбопровод бе подмененен. След което замерихме улицата, направихме калкулации. Ние имаме компания, която през 2015 година е спечелила публичната поръчка за рехабилитация на уличната мрежа в община Чепеларе за 3 млн. лева при обезпечени средства. Фиксирали сме къде какво можем да създадем – в Пампорово, Чепеларе и Проглед “, сподели кметицата на Чепеларе Славка Чакърова.
По думите й всички тези улици – обект по обект, са разказани в писмо до министъра на финансите с искане да им бъдат отпуснати 950 000 лева И тъкмо толкоз са отпуснати с Постановление на Министерски съвет от края на ноември месец 2017 година
„ Сега, по този лист, който ни е утвърден от министъра, сме вписали обектите в финансовата стратегия. Тя е разисквана на 12 януари. На 9 февруари беше обсъждан бюджетът, само че болшинството съветници гласоподаваха той да бъде понижен с 2 млн. лева в приходната част, без да кажат от къде да бъде понижен и в разходната част. Аз изтеглих докладната. Те взеха решение на 2 март да изготвя нов бюджет, който да бъде съгласуван с условията на министъра. Ние изготвихме нов план и в този вторник заседаваха комисиите. По време на съвещанието Черпоков сподели, че би трябвало да се гласоподават парите не за Проглед, тъй като там нямало потребност, а да отидат за Забърдо “, изясни Чакърова.
Тя заяви, жителите на селото се готвят за митинг, във вторник възнамеряват да блокират пътя и всички считат, че е неприемливо едно семейство татко и щерка да манипулират цялата община.
„ Тези средства са целеви, отпуснати от Министерството на финансите, тъй като от там ни утвърждават сумата и обектите, които от тук сме им изпратили. И нито аз, нито Общинският съвет няма право да ги пренасочва “, е безапелационна Славка Чакърова.
Според ръководителя на Общинския съвет Росица Черпокова тези пари на стойност 950 000 лева са целеви за улици и тротоари в община Чепеларе. „ Никъде в писмото на министъра на финансите не е упоменато, че има съответна сума за улица в село Проглед. В село Проглед община Чепеларе три години поред влага. Даже има капиталов заем в размер на 500 000 лв., тъй като имаха проблем с водата - за създаване на нов водоем. ВиК-инвестицията за предходната година е ориентирана към село Проглед. През 2016 година селото е асфалтирано. Забърдо и Павелско са двете най-големи обитаеми места и предходната година са вложени в тях суми от порядъка на 5 хиляди лв. от финансовата стратегия. Този път, който е за гробищата в Забърдо, е извънредно нужен, тъй като при заравяне, когато човек няма доста родственици, мъчно се събират хора, които да го занесат - никой не желае, поради този път. Това са оферти на Общинския съвет след срещи с жителите “, уточни Черпокова.
Според нея да се насочат 218 хиляди лева за Проглед е предложение на кмета и не са целеви, не са посочени нито в постановлението, нито в писмото от министъра.
„ От общинска администрация твърдяха, че има такова писмо от министъра за систематизиране на сумите. Ние го поискахме и те ни го показаха, само че в него той ги осведоми, че е отпусната на община Чепеларе сума от 950 000 лева Представиха ни и това писмо, с което кметицата на Чепеларе е поискала средства от МФ за дотъкмяване на улици на Пампорово. И тъй като с постановлението парите не се насочват към съответно обитаемо място, по тази причина взехме решение да ги преразпределим и за останалите села “, изясни председателката на локалния парламент.
Тя сподели, че имат и още един претекст. „ Тази улица, за която става въпрос в Проглед, преди година е разкопана, тъй като от ВиК са работили по водопровода. Тя още не е улегнала и в случай че в този момент се постави асфалт, идната година би трябвало отново да я асфалтираме. Не се опитваме да накараме кмета да извърши нарушаване. Напротив. Общинският съвет непрекъснато се пробва да спре кмета да прави нарушавания. Затова и още нямаме признат бюджет “, заключи Черпокова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР