Жителите на предвидените за изселване Бели бряг и Трояново построиха

...
Жителите на предвидените за изселване Бели бряг и Трояново построиха
Коментари Харесай

Изсeлваните от селата край "Мини Марица-изток" протестираха с дом от кашони

Жителите на плануваните за изселване Бели бряг и Трояново построиха алегорична къща от кашони пред Министерския съвет. В първите дни от новата 2020 година се чака да стартира процедурата по наложително отчуждаване на парцели в село Бели бряг, което би трябвало да бъде заличено до 2023 година поради разширението на рудниците за въглища на " Мини Марица-изток ".

Казусът поражда през 2005 година, когато държавната мина получи 30-годишна концесия, която планува уголемение на площта на въгледобив. По силата на възобновената концесия мините следва до 2020 година да обзет две села в община Раднево – Бели бряг и Трояново – и да обезщетят жителите им.

Екологичното съдружие " За Земята ", което е съорганизатор на митинга, акцентира, че досега притежателите получават оценка на парцелите си към равнището за пазарната в района, само че продажбата на земя е по цени от 2007 година, а средствата за трайни насаждения не са обновени от 2003 година насам. " По всичко наподобява, че те сами би трябвало да платят икономическата, обществена и психическа цена за разширението на рудника, " считат от " За Земята.

Според оценките на екологичното съдружие, с цел да бъдат обезщетени заслужено фамилиите в село Бели бряг, са нужен към 3-4 млн. лева - пренебрежимо дребна сума на фона на милиардите, които бюджетът отделя за българската енергетика.

Повече за проблема можете да видите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР