Жителите на Мененкьово винаги ще помнят нощта на 22 юни

...
Жителите на Мененкьово винаги ще помнят нощта на 22 юни
Коментари Харесай

Възкресиха от пепелта читалището в Менекьово

Жителите на Мененкьово постоянно ще помнят нощта на 22 юни 2016-а. Около 01.45ч. на телефона за незабавни повиквания-112 бе получен сигнал за зародил пожар в читалище „ Св.Св. Кирил и Методий ” в беловското село. 4 противопожарни и един профилиран автомобил с 10 огнеборци от РСПБЗН-Белово и Пазарджик се бориха с огнената буря,за да спасят постройката на културното средище. За страдание  от нея останаха единствено пепел и парчета.

След нещастието цяла България се активизира, с цел да възвърне изгорелите книги. Томове литература дойдоха в мененкьово.  Бяха обезпечени и средства за ремонт на постройката. Днес, съвсем 2 години след страшното злополучие, читалище е възкресено  като феникс от пепелта. Сградата е изцяла възобновена. В нея има даже и електричество, инсталирана е парната инсткалация,разказа библиотекарката Венка Вакарелска. Тя добави,че сега четалището се  нуждае само от  нови лавици, където да се подредят книгите, както и от останало обзавеждане,за да може да действа културното средище. Венка Вакарелска  и сътрудниците й  се надяват до края на пролетта читалището да проработи.

Всъщност читалищната активност  изобщо не е серпантина, безапелационна е библиотекарката. Тя вади книгите от кашоните и ги раздава на читателите и сама  води картотека кой какво е взел и по кое време би трябвало да го върне.

На 14 феврурари читалищните дейци организирали и празника Трифон Зарезан и по остаряла българска традиция зарезали лозите в селото. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР