Жителите на хисарското село Кръстевич изгарят от жажда, в летния

...
Жителите на хисарското село Кръстевич изгарят от жажда, в летния
Коментари Харесай

Хисарско село изгаря от жажда, хората без капка вода вече пе...

Жителите на хисарското село Кръстевич изгарят от жадност, в летния задух селото е без капка вода към този момент пети ден. Водопроводът е изсъхнал, а водоемът край селото е празен. Без публично да е оповестено, Кръстевич е в бедствено състояние, сигнализира кметът Тодор Стоев. Вчера ходихме с служащия на ВиК да оглеждаме водоема и водоизточника, ситуацията е трагично. Вода няма. За 24 часа не може да се събере количество до равнище 80 см, с цел да протече водата по тръбите.

Искаме водонска, какъв брой може по-скоро, сигнализира кметът на Кръстевич. Хората си купуват по някоя бутилка вода от магазина, само че с нея не могат нито да се измият, нито да се изкъпят. Положението е нетърпимо, безапелационен е той.

Днес преди обед Тодор Стоев потегли към прилежащата община Стрелча да се моли за водонска.

Водоноска за Кръстевич търси и кметът на Хисаря Пенка Ганева. Най-вероятно ще обявим бедствено състояние, съобщи инж. Ганева.

Кръстевич изгаря от суша заради липса на вода всяко лято. Селото се доставя с живителната течност единствено от един водоизточник. Но когато няма дъжд поточето пресъхва и водоемът остава празен.

От 1 юли тази година ВиК - Пловдив вкара режим на водата, заран има вода в горния завършек на селото, вечер в долния, само че това не взема решение въпросът. Тогава Тодор Стоев се закани, че незабавно откакто бъде образувано постоянно държавно управление потегля за София и до момента в който не реши въпроса с водата на селото, няма да се връща в Кръстевич.

Жителите на Кръстевич към този момент направиха подписка до ВиК – Пловдив, те желаят да се реши изцяло казусът с водоснабядването като се осъществя план на общината на стойност 3 милиона лв..

Община Хисаря има план за водоснабдяване, той включва създаване на нов водоизточник, помпена станция и дребна пречиствателна станция за питейната вода. Но сега се утвърждават планове единствено за селища с население над 2000 поданици, а Кръстевич една наброява 300 индивида, изясни кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

Ще изпратим водоноска, даде обещание пред „ Марица “ гл. инженер на ВиК ЕООД – Пловдив Антон Гълъбов. Той прикани хората да не поливат, а да употребяват водата единствено за питейни и битови нужни.

От селото обаче са безапелационни, че за поливане и дума не може да става. Има табели, заповедта за възбрана на поливането е разлепена на всички места, санкциите са солени. Въпросът е, че няма вода във водоизточникът, а казусът би трябвало да бъде решен с нов извор, безапелационен е той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР