Жителите на девет села ще блокират пътя Асеновград - Първомай

...
Жителите на девет села ще блокират пътя Асеновград - Първомай
Коментари Харесай

Девет села излизат на протест заради спрения ремонт на пътя Първомай - Асеновград


Жителите на девет села ще блокират пътя Асеновград - Първомай в четвъртък поради спрения ненадейно ремонт преди две седмици.

От организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) обясниха, че ремонтът е спрян поради замяна на водопровода в село Козаново , който се прави от локалното ВиК.

Недоволните обаче отвръщат, че са спрени строителните работи и по третокласния републикански път сред Асеновград и Козаново. Това затруднява извънредно напредването към 7 обитаеми места в района, изясняват локалните. Те настояват, че десетки, а може би и стотици са развалените коли. Най-честите повреди са спукани гуми и потрошени автомобилни стъкла.

" Внезапно просто подвигнаха, чекалираха, изгладиха, валираха с валяка пътя, подвигнаха си техниката и отпътуваха. Само че колите като минават, разрохват този трошляк, камъни хвърчат по стъклата. Има коли със счупени стъкла. Това е подигравка с нас ", разяснява Нели Николова пред Българска национална телевизия.

Дългоочакваният ремонт на осеяния с дупки републикански път от Асеновград до Първомай стартира на 18 май и по проект би трябвало да завърши в края на септември. Трасето е с обща дължина от близо 28 километра, само че до момента са асфалтирани едвам 5 километра сред селата Поройна и Патриарх Евтимово, а от Асеновград до Патриарх Евтимово има единствено трошляк. Хората от Козаново са принудени да карат по прахуляк и трошляк, тъй като обиколният маршрут удължава прекомерно пътят им.

" Опитахме се няколко пъти да минаваме обходния път, само че вместо 5 км права, която е от Асеновград до Козаново, би трябвало да пътуваме 15 км обход, което пък ни бърка в джоба безусловно, тъй като двама индивида, които вървят на работа всеки ден и се връщат, да минават по 15 км непотребни всеки ден това си е сериозен разход за бюджета на фамилията ", сподели Надежда Паскалева.

Възрастните хора, които не карат, са принудени да употребяват такси, с цел да посетят доктор или аптека в Асеновград.

Пътната организация се оправдава с локалното ВиК. " Трябва сътрудниците от ВиК първо да изградят мрежата и по-късно да влезем ние, с цел да приключим ремонта в самите обитаеми места ", сподели Петър Попов, шеф на Областно пътно ръководство в Пловдив. Той не разяснява за какво не се работи по пътя, който е отвън обитаемоте места.

От ВиК обясниха, че до края на седмицата ще приключат работа в Козаново, само че следва полагане на тръби и в селата Дълбок извор и Патриарх Евтимово. Графикът за това ще бъде координиран с пътната организация.

По трасето отвън тези обитаеми места обаче ВиК не работи и за хората не е ясно за какво компанията реализатор на рехабилитацията ненадейно е изтеглила машините си. Местните са уверени, че прекъсването е поради липса на финанси. От компанията обаче отхвърлят и дават обещание да работят с преимущество в Козаново.

" По тези стратегии ние работим без предплатени заплащания. След като приключим строителната работа, тя предстои на узаконяване и по-късно се заплаща ", сподели инж. Гинка Маринова от " Европейски пътища ".

Компанията има контракт за настоящ ремонт и поддържане с АПИ, подписан още по времето на ГЕРБ. На 12 май сред АПИ и пътноподдържащото сдружение " Европейски пътища " е подписано съглашение, с което срокът за завършването на ремонта сред Първомай и Асеновград е 30 септември 2022 година

До момента строителните работи са изпълнявани на сектори, показват от АПИ. В правата от село Дълбок Извор до село Патриарх Евтимово пътната настилка е ремонтирана и е положен неплътният слой асфалтобетон (биндер).

Между с елата Патриарх Евтимово и Козаново са изпълнени земни работи, почистена е крайпътната растителност, за обезпечаване на видимост на водачите, ремонтирани са водостоци и следва ремонт на настилката. Ремонтира се и мостът сред двете села.

От село Козаново до Асеновград са осъществени земни работи и също следва ремонт на настилката.

В сектора сред разклона за селата Поройна и Дълбок извор се профилират отводнителни канавки.

В четвъртък жителите на деветте пострадали села в региона ще блокират за час пътя Асеновград - Първомай с вяра работата по трасето да бъде обновена и ремонтът да завърши час по-скоро. Ако едночасовата обсада не даде резултат, хората се заканват да повдигнат протестен палатков лагер.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР