Жители от пострадалите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина

...
Жители от пострадалите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина
Коментари Харесай

Заради неизпълнени обещания: Жители от наводнените карловски села блокираха Подбалканския път

Жители от потърпевшите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина излязоха на митинг и малко след 7 часа блокираха за малко Подбалканския път. Причината - неспазени обещания от институциите. Хората настояват, че не престават да живеят в непрекъснат стрес и боязън да не преживеят още веднъж страшното злополучие. Според тях институциите си трансферират отговорността между тях и към момента не е възобновена инфраструктурата и техните домове.

До момента те са получили по 375 лв. еднократна помощ.

" Искаме най-сетне да имаме действителна помощ от страната, а освен обещания. Средствата би трябвало да бъдат рапределени транспарантно и да знаем какво се случва ", разяснява Ани Иванова пред NOVA.

" Аз получих единствено 20 тухли и то дарени от хора, а не от страната ", съобщи различен протестиращ.

Хората от трите села имат 17 съществени претенции, като най-належащо дефинират възобновяване на разрушените мостове . Нищо от това, което се даде обещание, не се извърши, споделят хората.

Ето и 17 претенции на хората от наводнените села:
Спешно възобновяване на пътната инфраструктура и мостовите уреди както в засегнатите от бедствието села, по този начин и на общинската пътна мрежа; Възстановяване на проводимостта и удълбочаване на деретата и реките в обитаемоте места - Богдан, Каравелово и Слатина, и на река Стряма в едно с подсилване на коритата им и разчистването на наносите в тях; Изграждане на укрепителни инженерни уреди на коритата в границите на селата; Изграждане на защитни насипи за отбрана на публични, стратегически, частни и аграрни парцели: Забрана на стопанската сеч във водосборите на поройните дерета над селата Богдан, Каравелово и Слатина и залесяване; Спешни ограничения по почистване на коритата на реките и деретата в горския фонд над селата от наноси и дървен материал; Забрана на работата на верижни машини в гората; Укрепване, възобновяване и създаване на нови бари и водоукротяващи уреди в гората; Цялостна замяна на старите водопроводи в засегнатите обитаеми места; Спешно възобновяване на засегнатите и унищожените публични здания и уреди в засегнатите обитаеми села; Възстановяване на уличното осветление; Поставяне на нови контейнери в засегнатите зони и постоянното им сметоизвозване; Информация по какъв начин до тук са изразходени отпуснатите средства към община Карлово от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към МС; Целият по-нататъшен развой по възобновяване да бъде оптимално обществен, транспарантен и рационално разходващ публичните средства, предоставени за задачата, което постанова осъществяване на публични разисквания и свеждане до жителите на цялостната информация за всички планувани дейности предварително; Информация дали завършиха следствията по отношение на аргументите, довели до бедствието, и какво те откриха. Изработване на тактика по възобновяване на цялата община от експерти в региона в ясни периоди и в най-спешен порядък; Информация - какви дейности са извършени, подхванати и се планува да се подхващат в горския фонд над с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина за отбрана и предварителна защита от бъдещи бедствия; За правене и съблюдаване на явен график, финансиране и осъществяване на дейностите по нашите претенции, в това число със съдействието на населението; Да се позволи още веднъж да се отпуска на популацията суха маса дърва за битови потребности и да се възобнови доброволческото залесяване на гората; Да се приключи практиката да се работи на правилото: " Колективната отговорност " води до цялостна безнаказаност и опция за злоупотреби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР