Жители на великотърновското село Леденик негодуват срещу депо за строителни

...
Жители на великотърновското село Леденик негодуват срещу депо за строителни
Коментари Харесай

Референдум срещу незаконно сметище искат във Великотърновско село

Жители на великотърновското село Леденик недоволстват против хранилище за строителни боклуци с изминал период на употреба. Настояват за референдум, който да реши ориста на сметището.

Тонове строителни боклуци се изсипват всеки ден в депото, чийто потенциал е привършен от дълго време. Сателитни фотоси демонстрират разрастването му по години, а хората в Леденик го дефинират като екологична бомба.

" Толкова доста години й би трябвало на тази пластмаса с цел да се разгради, и както виждате има и тресавище, всичкото е с подземни води, влиза в реката и трови освен Леденик ", счита Иван Енев.

Депото от 1973 година е ситуирано върху три дерета, а височината му по отношение на основата към този момент е 60 метра. Отстоянието от реката се съкратява. От общината са наясно, че от три години депото е нелегално. Решение на казуса се търсело още от 2016 година. Единствената опция съгласно тях е построяването на площадка за преработване.

Снимка: btvnovinite.bg

" Изграждат се низък и горен регулиращ екран, запръстява се, равнището се изравнява с близките пространства, ландшафта и от горната страна се затревява. В предната част, където е еднакъв терена, ще се сложат машини за преработване на строителните боклуци ", изясни Зорница Кънчева от общината във Велико Търново.

Хората в селото са обезпокоени, че това ще ги подложи на систематични звук и запрашеност. Затова упорстват за референдум.

" Ние желаеме референдум, когато се срещнем с цялата документи, а точно екологична оценка, хидроложка оценка, геоложка оценка, оценка и разбор на риска, а по този начин също и сеизмология ", изясни Антон Кръстев, кмет на село Леденик.

Снимка: btvnovinite.bg

Според еколозите в общината страховете на хората са неоснователни. А изцяло закриване на депото ще докара до образуването на нерегламентирани сметища на територията на цялата област.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР