Жители на Свежен спасяват закритото училище в селото с голям

...
Жители на Свежен спасяват закритото училище в селото с голям
Коментари Харесай

С народни носии и дарения спасяват старото училище в Свежен

Жители на Свежен избавят закритото учебно заведение в селото с огромен благотворителен събор. Целта е по време на събитието да бъдат събрани средства за ремонт на постройката. Инициативата бе оповестена в обществената мрежа от Kate Tosseva и Pepa Peycheva, а кметът на община Брезово Христо Енков съобщи, че приветства начинанието и общината ще го подкрепи и финансово според от опциите на бюджета за 2022 година А тези, които желаят да оказват помощ с присъединяване в програмата или с помощ на място, може да пишат на персонални на Kate Tosseva или на Pepa Peycheva. Ще имаме потребност от най-малко 20 доброволци на място, оповестяват организаторките.

Те приканват всеки, който желае да пристигна, да бъде облечен в национална носия или с дреха, украсена с национална шевица.

Преди малко повече от година стана ясно, че в община Брезово има подадено капиталово желание за закупуване на учебното заведение и превръщането му културен център за изложения, концерти, литературни четения, настоятелен срещи. Това обаче разсъни носталгията на десетки хора по остарялото учебно заведение и предишното на Свежен. Те желаеха продажбата да бъде спряна. Сега, година по-късно, основателите оповестиха началото на дарителска акция.

Училището в Свежен е затворено от средата на 80-те години на предишния век, постройката и другите постройки в двора, които са били част от пионерски лагер, не се употребяват и се разрушават.

Целите на събора са две - да се повеселим дружно и да съберем пари за идните поправки на учебното заведение, заяви Катя Тосева.

На събора ще има национална музика и танци от реализатори онлайн, доброволци ще пекат на място пекат пазлами с мая.

В центъра на събитието ще бъде дарителски базар - ще има сергии, на които всеки ще може да продава каквото реши, а облагата ще бъде заделена за ремонта на учебното заведение. Децата също могат да се включат като на място създава сувенири или рисунки и ги продават за благородната идея. Отделно от базара ще има сложени кутии за събиране на дарения.

За бъде основана подобаваща атмосфера, която да въодушеви участниците, уредниците оферират всеки, който желае да изпее ария, рецитира стихотворение, да споделя пред публиката за предишното Свежен, а всички дружно да запеят химна на селото

Очакваме доста посетители - както от Свежен и околните села, по този начин и от цяла България и от чужбина. Ще изпратим предложения до всички, които бяха съпричастни със спасяването на Свеженското учебно заведение от предходната година до момента. След събора ще бъде даден доклад за събраните доходи и по какъв начин ще бъдат изразходвани за ремонта на учебното заведение.
Свързани вести Туристи пълнят Свежен и Брезово по празниците Кметът на община Брезово Христо Енков: Спазваме всички законни процедури за учебното заведение в Свежен
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР