Жители на Разград излязоха на протест заради остри задушливи миризми,

...
Жители на Разград излязоха на протест заради остри задушливи миризми,
Коментари Харесай

Задушливи миризми тормозят жителите на Разград с години


Жители на Разград излязоха на митинг поради остри задушливи миризми, които се носят над града всяко лято, в продължение на години.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи " Искаме чист въздух ", " Стига токсини, стига геноцид ", " Чист въздух за децата на Разград ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Общинският консултант Калоян Монев изясни, че неприятните миризми се усещат най-вече през месеците юли и август, изключително във вечерните часове. Заради казуса в Разград има закупени и сложени от общината три станции за мониторинг на атмосферния въздух. Показанията през последните седмици обаче са извънредно тревожни, добави Монев.

" На графиката от през вчерашния ден ясно се виждат повишените индикатори на сереводород през нощта. Те са 10 пъти над допустимото, уточни Монев. Според него има хиляди догатки от кое място може да идва казусът.

Какъвто и да е той, би трябвало да се позволи, настоя общинският консултант. Според Регионалната ревизия по околната среда в Русе обаче станцията за премерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли  не е установила превишения на равнищата на замърсителите. Калоян Монев се надява страната да предприеме ограничения и даде отговор по кое време и по какъв начин ще се позволи този проблем. 

Местните поданици споделят, че са принудени вечер, даже в жегите, да затварят прозорците, " тъй като се усеща едно парливо възприятие в гърлото при поемане на въздуха ".

Заместник-кметът Добрин Добрев съобщи, че са обезпокоени поради тревожните данни и не са спрели да търсят източника на миризмите. Той уточни, че първият сигнал по отношение на казуса с миризмите над Разград е регистриран още през 2016 година

Утре ще бъде извършена работна среща, на която ще участват представители на общината, регионалната администрация, Регионалната ревизия по околната среда и водите, и други институции с отношение към казуса. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР