Жители на пазарджишкия квартал „Изток” масово нарушават забраната на общината

...
Жители на пазарджишкия квартал „Изток” масово нарушават забраната на общината
Коментари Харесай

В Пазарджик започнаха да носят медицински маски вместо бурки

Жители на пазарджишкия квартал „ Изток” всеобщо нарушават възбраната на общината за носене на бурки.

Това сподели репортаж в „ Неделята " по Нова телевизия. Наредбата е от 2016 година, само че не се съблюдава. Според секретаря на общината Румен Кожухаров възбраната не е била единствено за бурките. „ Това не беше единствено за бурките разпоредба, а норма, която не разрешава всевъзможен тип движимости и аксесоари, които скриват лицето на човек и пречат за неговото разпознаване”, изясни той. Половин година по-късно наредбата се трансформира в закон, който стана прочут като „ Законът за бурките”. Той изрично не разрешава носенето на всевъзможен тип облекла и аксесоари, прикриващи лицето. Правят се обаче изключения. Например – по здравословни аргументи. Но дамите в квартала са намерили метод да заобиколят и този закон – посредством прилагане на медицински маски.

Ромските махали се радикализират, сигнализираха от ромска организация (видео)

За по-малко от седмица, всеки ден екипът на предаването засичаше по най-малко един извършител. В дребните улички на махалата дами с бурки не липсваха. А в центъра откри дами, които с изключение на, че прикриват косата си, прикриват и лицето си с медицински маски. А те се оказват измежду най-търсената стока на пазара в махалата. И, в случай че до момента в който не знаят, че ги снимаме, хората в махалата приет, че носенето на здравна маска е тип заобикаляне на закона, то пред камера отхвърлят коментар.

Имамът на джамията Беязид споделя, че маските служат единствено за предотвратяване от грип. Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа пък отхвърли здрави хора да носят такива. „ Маската даже не е алтернатива в този случай. Тя отново се вижда. лицето се вижда. Маската затваря единствено устата и зъбите. Лицето й е отворено – демонстрира. ” полицията от време на време излиза на лов за бурки аз по този начин го одобрявам. Постоянно седят и наблюдават, в случай че някоя жена е излязла да я глобят с 1000 лева глоба”, добавя той.

Според закона санкцията за първо нарушаване е 200 лв.. За всяко последващо по 1500. Ако нарушителите са длъжностни лица, сумите са надлежно 500 и 2000 лв.. „ от влизането на закона в действие са формирани може над 100 акта за административни нарушавания. От началото на тази година са 11”, изяснява старши контрольор Иван Ганчев, шеф на полицейското ръководство в кв. „ Изток”.

Съд в Европейски Съюз: Забраната за носене на бурка на работа е законна

А измежду санкционираните към този момент има и такива, пробвали се да надхитрят закона и да прикрият лицата си с медицински маски. „ При определяне на систематичност от обещано лице, което употребява такава мед. Маска и типичното облекло, пожелаваме мед. Документи и в случай че не може да даде такива, се сформира акт”, добавя полицейския шеф.

Председателят на джамийското настоятелство споделя, че към този момент има 10 санкционирани за носене на бурка дами. Категоричен е, че санкцията не може да стресне вярата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР