Жилищният пазар в Швеция е един от най-горещите в Европа,

...
Жилищният пазар в Швеция е един от най-горещите в Европа,
Коментари Харесай

Какво причинява срива на един от най-горещите жилищния пазар в Европа?

Жилищният пазар в Швеция е един от най-горещите в Европа, само че в този момент се трансформира в един от един от най-бързо потъващите в света. Спадът на цените е на равнища, сравними с 90-те години на предишния век, когато Швеция беше разтърсена от жилищен срив, който отекна на финансовите пазари и принуди държавното управление да поеме банки, които бяха на ръба на банкрута. Сега идва комбинацията от високи цени и нараснали лихвените проценти. Така цените на жилищата спаднаха с над 15% от пика си през март 2022 година, Прогнозират се и по-нататъшни спадове.

От години на шведския жилищен пазар има предизвестия за голямото повишаване на цените на жилищата. Тогава цените на жилищата се покачиха, поради дефицит на жилища и ниски лихвено проценти. Увеличенията на цените на жилищата изпревариха темповете на повишение на заплатите.
 Цените на жилищата в Швеция търсят ново дъно
Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се ускоряват към ново дъно

Бързият спад в Швеция е единствено един образец по какъв начин жилищните пазари в света търпят смяна с покачването на потребителските цени

В международен мащаб жилищните пазари пострадаха през предходната година, поради политиката на централните банки за повишение на лихвените проценти в отговор на внезапното нарастване на инфлацията. Последствията в Швеция бяха изключително трагични, значително поради обстоятелството, че преобладаването на ипотеките с плаваща рента направи семействата там извънредно уязвими към промени в лихвените проценти. До края на годината централната банка увеличи своя референтен лихвен % до 2,5% и чака да продължи да се усилва през 2023 година

Не единствено Швеция изпита сходни безредици. През 2022 година цените на жилищата се намалиха в страни като Канада, Австралия и Китай, а прогнозите предизвестяват за иден спад в Обединеното кралство.
 Швеция означи най-големия спад в цените на парцелите в Европейски Съюз. Очакват се още разтърсвания
Европейската страна, която означи най-големия спад в цените на парцелите в Европейски Съюз. Очакват се още разтърсвания

Въпреки, че доста страни в Европейски Съюз се борят с сходни проблеми, жилищният пазар на Швеция е в съществено състояние

Какво следва?

Очаква се покачванията на лихвите на ипотечните лихви да има бърз резултат върху финансите на потребителите. Централната банка счита, че следствията могат да бъдат лимитирани до лека криза през 2023 година, до момента в който други прогнози като тази на основния икономист на Nordea Bank Abp Аника Уинст, предизвестяват, че Riksbank може да подценява въздействието. Най-голямата банка в скандинавския район, акцентира, че падащите цени на жилищата нормално карат семействата да понижат разноските си.

Централната банка предизвести, че в случай че цените не спрат да порастват, може да се наложи да увеличи своя референтен % над 4,5%. При подобен сюжет би било мъчно да се види намаляване на цените на жилищата.

Все отново има и положителни неща от цялата обстановка. Спекулативното пазаруване е лимитирано, а дефицитът на жилища би трябвало да обезпечи възглавница на доста локални пазари.

Освен това сътрудници за недвижими парцели споделят, че е имало известно стабилизиране в Стокхолм. Повечето анализатори към момента считат, че цените ще продължат да падат, до момента в който има признаци, че инфлацията се забавя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР