Жилищата у нас продължават да поскъпват, докато в ЕС и

...
Жилищата у нас продължават да поскъпват, докато в ЕС и
Коментари Харесай

Евростат: България е на второ място в ЕС по ръст на цените на имотите

Жилищата у нас не престават да нарастват, до момента в който в Европейски Съюз и еврозоната те са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 година

 

В различен показател, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място измежду най-бързо растящите жилищни пазари в света.

 

За едно тримесечие цените на жилищата в страната ни са се повишили с 4,3%, като в Европейски Съюз единствено Литва записва по-голямо повишаване с 5,1% през второто тримесечие, а Естония е на трето място с растеж от 3,8 на 100, разясняват от Евростат. 11 страни членки на Европейски Съюз записват намаляване на цените на жилищата на тримесечна база, а в 15 страни те са нарастнали. Най-драстичен е спадът в Словакия (-3,9%), следвана от Люксембург (-2,7%) и Унгария (-1,7%).

 

България е на второ място в Съюза и по годишно повишаване на цените на жилищата с покачване от 10,7 на 100, като отстъпва единствено на Хърватия (+13,7%), а Литва е на трето място с растеж от 9,4 на 100.

 

Сред страните членки на Европейски Съюз, за които са налични данни, девет регистрират годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие, а в 17 те са нарастнали. Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа, регистрира максимален годишен спад на цените от 9,9%, следвана от Дания (-7,6%) и Швеция (-6,8%). На равнище Европейски Съюз и еврозона цените на жилищата са отбелязали годишен спад от надлежно 1,1% и 1,7%.

 

Евростат разгласява и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата сред 2010 година и второто тримесечие на 2023 година За този 13-годишен интервал цените на жилищата в България са нарастнали със 75%, а наемите са нагоре с към 30 на 100. Това е над междинния растеж на равнище Европейски Съюз както на цените на жилищата (+46%), по този начин и на наемите (+21%).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР