Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) изпраща една много

...
Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) изпраща една много
Коментари Харесай

Как премина 2020 година за Марица

Женският волейболен първенец на България Марица (Пловдив) изпраща една доста странна година, която мина под знака на ковид. През 2020-та маричанки още веднъж съумяха да надградят това, което реализираха до този миг.

Тимът записа рекордните три следващи победи в груповата фаза на Шампионската лига, записа връх за най-гледан мач в женския волейбол в България – 4450 против Уралочка-НТМК (Екатеринбург) в Шампионската лига. Отборът още веднъж стана първенец – за шести следващ път, само че нямаше опция да завоюва и шеста поредна Купа България. Липсваше обаче страстта, тъй като шампионата беше спряно. Марица записа пета поредна година без проваляне в НВЛ и общо 99 срещи без загуба в шампионата. През ноември маричанки получиха страховит късмет да са домакини на шест от срещите в груповата фаза на Шампионската лига, а това се оказаха и последните мачове на отбора за годината.

Виж по какъв начин мина 2020-а за Марица:

Януари



Годината стартира отлично за маричанки. Те записаха свръхестествен триумф против съветския Динамо (Москва) в четвъртата си среща то груповата фаза на Шампионската лига. В срещата за клуба дебютираха завърналите се след майчинство националки Христина Вучкова и Емилия Димитрова. Момичетата на Иван Петков победиха съветския гранд посред Москва с 3:1.

Февруари
 Снимка: Костадин Андонов
Беше доста кондензиран от към мачове. Шампионките изиграха цели 9 срещи – 7 в НВЛ и два в Шампионска лига. Марица реализира триумф против френския РК Кан (Кан) с 3:1 в Пловдив, а по-късно беше победена и Уралочка с 3:2 още веднъж в Пловдив. Така Марица записа нова страница от историята си – три следващи победи в Шампионската лига, нещо, което рядко може да бъде забелязано от български тим. Марица приключи на 11-то място в Шампионската лига. Двубоят с Уралочка-НТМК се трансформира в най-гледаната среща в историята на женския волейбол – 4450 видяха историческия триумф на маричанки, а срещата стана и една от най-посетените през сезона в груповата фаза на най-силния европейски клубен шампионат. В НВЛ маричанки не срещнаха компликации и записаха 7 триумфа.

Март, Април и Май



През месец март маричанки записаха две следващи победи. Над Перун (Варна) в шампионата за Купата на България и над Берое в НВЛ. Марица беше определена за тим на месец февруари. Коронавирусът промени проектите на всички. Волейболното състезание беше спряно. Марица завърши мачовете и волейболистките можеха да упражняват единствено в домашни условия. Беше взето решение Националната волейболна лига да не приключи, а маричанки бяха оповестени за шампионки и записаха шеста поредна купа. Купа България не беше възобновена и шампионатът не приключи. След триумфите си в Шампионската лига Марица издигна България до деветото място в Европа. Маричанки останаха непобедени от началото на годината и тази серия продължи до ноември. Марица стана на третото място по трофеи в НВЛ. Медийният отдел на клуба реши да Ви запознае с домашните любимци на шампионките в рубриката. Постепенно през май нещата започнаха да се усъвършенстват, Иван Петков организира няколко семинара с треньорите в клуба. В края на май бяха разрешени и тренировките и школата на Марица възобнови занимания. Зала Лаута закупи напълно нов и пресен тип, откакто беше ремонтирана във времената, когато беше затворена.

Юни



Бяха оповестени датите за подновяването на шампионатите при подрастващите. Женският народен тим воден от Иван Петков започва лагер в Пловдив. През годината националките не играха публична среща, само че лагерът беше доста значим за значимата 2021-та година, в която България ще е хазаин на Европейското състезание.

Юли



Бяха възобновени срещите при подрастващите. Марица U17 завоюва изрично район Тракия. Изиграха се финалите при девойките старша възраст. Маричанки защитаваха купата си от предишния сезон, само че изгубиха във финала от Казанлък Волей (Казанлък). Марица U13 завоюва район Тракия, а Марица U12 стана вицешампион на район Тракия. В края на месеца двойки на Марица стартираха присъединяване си и на плажния корт.

Август



Продължиха борбите на плажния волейболен корт за двойките на Марица. Анета Петрова & Симона Кръстева станаха вицешампионки на Държавното състезание по плажен волейбол до 18 години в София при започване на месеца. Седмица по-късно Анета Петрова & Симона Кръстева сграбчиха и купата на Държавното състезание по плажен волейбол до 18 години, което се организира на плажните волейболни стадиони в Панчарево. Женският тим започва подготовка за новия сезон. Това беше и първата подготовка на отбора от март месец насам. Националката Петя Баракова се причисли към клуба. Беше изтеглен жребият в Шампионската лига и маричанки научиха противниците си в груповата фаза – турският ВакъфБанк (Истанбул), полският ЛКС Комерскон (Лодз) и френският АСПТТ Мюлуз (Мюлуз). Четири маричанки участваха на европейското състезание до 19 години, а България приключи на шестото място в крайното класиране.

Септември



Женският тим отпътува за първите си контроли през подготовката в Турция. Анета Петрова продължи борбите на плажния корт на Европейското състезание до 18 години. В Марица се завърна Десислава Николова, а отборът притегли и младата волейболистка Никол Миланова. Част от първия тим стана и Мила Пашкулева. Стана ясна програмата за новия сезон в Националната волейболна лига.

Октомври



Марица одобри румънския Динамо (Букурещ) в следващите си контроли преди началото на сезона. Марица U13 приключи на четвъртото място във Суперфинала. Най-успешният треньор в историята на клуба Иван Петков реши да поеме по нов път и одобри предлагането на украинския отличник Прометей (Камянске). Старши-треньор на клуба стана Лазар Лазаров, който беше асистент на Петков. Марица отпътува за Румъния за контроли против КСМ Търговище (Търговище). Марица притегли първата кубинка в родния волейбол – Джесика Агилера Карбахал. Марица U17 си обезпечи място на финалите. Петя Баракова беше определена за капитан на женския тим. Марица смени залата за новия сезон и към този момент приема своите семейства в зала Сила. Марица U15 си обезпечи място на финалите. Марица получи семейството на шест от 12-те мача в груповата фаза на Шампионската лига. От ЦЕВ взеха решение да трансформират формата и в зала Колодрума пристигнаха всичките тимове от групата на българския първенец.

Ноември
 Снимка: startphoto.bg
Женският тим изигра първия си формален мач от март месец насам. Маричанки се оправиха бързо с Перун във Варна с 3:0. Марица започва новия сезон и с нови екипи на българската марка „ Флеър “. Беше спрян сезонът при подрастващите и по този начин маричанки нямаха шанса да играят за купата при 15 и 17-годишните, откакто двата отбора си осигуриха място на финалите. Марица записа и победа при първото си домакинство за новия сезон над ДКС Варна (Варна). Така отборът продължи неповторимата си серия от 99 срещи без загуба в шампионата и тъкмо 5 години без проваляне в НВЛ. Състезателката на Марица Ива Дудова стана най-младата волейболистка в Шампионската лига през този сезон, Дудова е едвам на 14 години. В клуба се завърна Мирослава Паскова. Марица започва неприятно семейството си на Шампионската лига и загуби от АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) с 0:3. Това беше и първа загуба на отбора през новата година в формален мач. Във втората си среща маричанки бяха преобразени и изиграха страховит мач против ЛКС Комерскон и малко не доближи за победа – загуба с 2:3 гейма. В последната си трета среща Марица изигра мощен мач и против турския гранд ВакъфБанк отборът загуби с 1:3 гейма, само че стана първият тим, който взима гейм на туркините през този сезон в Шампионската лига. Новата заповед на здравния министър за ковид се отрази върху състезателите под 18 години. Това наложени отсрочване на всички мачове от женското волейболно състезание. Играчите до 18 години нямаха право да упражняват и да вземат участие в надпревари.

Декември


В още един месец без мачове се случи радостна вест в клуба. Администраторът и една от най-успешните волейболистки в историята на клуба Ива Монова стана майка на момиченце. Младите волейболистки на отбора Златина Друмева и Мила Пашкулева заеха третото място в класацията на най-хубавите спортисти на спортното учебно заведение. Марица пусна новият календар за 2021г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР