Женска акула от зоологическа градина в САЩ роди без чифтосване

...
Женска акула от зоологическа градина в САЩ роди без чифтосване
Коментари Харесай

Акула зачена без чифтосване с мъжка, малкото е здраво

Женска акула от зоологическа градина в Съединени американски щати роди без чифтосване с мъжка акула, заяви Live Science. Зоопаркът Брукфийлд в щата Илинойс разгласи, че котешка акула в неговия аквариум е родила бебе, макар че не е общувала с мъжка от четири години. Това е втория сходен случай в аквариум.

Бебето към този момент е 14 сантиметра. То е родено посредством партеногенеза, форма на възпроизвеждане, при която женските репродуктивни кафези се развиват във възрастен организъм сами, т.е. без оплождане. Това събитие се следи релативно постоянно при отглеждани акули, птици, гущери и змии отвън естествената им среда. Това обаче е невероятно за бозайниците, при които значима част от генетичната информация се съдържа в сперматозоидите.

Майката е пристигнала в зоопарка през 2019 година Тя доближи полова зрялост през 2022 година, когато навършила седем години. Оттогава женската акула снася две до четири яйца всеки месец. Един от тях сполучливо се развил в ембрион. Въпреки че акулите, родени посредством партеногенеза, могат да бъдат много нежни, бебето акула от Брукфийлд е изцяло крепко. Има отличен вкус и се храни с кайма от морски блага и риба.

Преди това учените за първи път в историята записаха случай на зачатие без чифтосване при крокодил. Това се случи, когато в Коста Рика беше открита женска, която е живяла изолирано в заграждение в парк за влечуги в продължение на 16 години и е снесла яйца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР