Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват собствени

...
Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват собствени
Коментари Харесай

Нов пробив: Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват фирми

Жените в Саудитска Арабия към този момент имат право да откриват лични компании, без да желаят единодушието на аставник от мъжки пол, оповестяват международните организации. Правителството изясни, че задачата е да подтиква частния бранш. „ Сега дамите могат да основават лични предприятия и да употребяват интернет услугите (на правителството), без да е належащо да потвърждават, че имат единодушието на собствен аставник “, разгласи на уеб страницата си министерството на търговията и вложенията.

Досега саудитките трябваше да показват доказателство, че имат позволение от собствен аставник от мъжки пол (най-често брачен партньор, татко или брат), с цел да могат стартират административни процедури.

От предходната година авторитетният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман прави поредност промени за стимулиране на присъединяване на дамите в публичния живот. Целта е до 2030 година делът на работещите дами в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 %.

На 12 февруари прокуратурата в Рияд заяви, че има намерение за първи път в историята си да назначи дами. Саудитската паспортна работа неотдавна заяви, че 107 000 дами са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.

Миналата година кралството разгласи, че от юни 2018 година дамите ще имат право да карат, а от януари саудитските дами към този момент могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман даде обещание Саудитска Арабия да стане " умерена и толерантна " страна, скъсвайки с уахабизма - крайноконсервативно течение в исляма, което до момента вредеше на имиджа на монархията на Запад.

Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на голям брой ограничавания – да вземем за пример при следване в университет или пътешестване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР