Жените в Испания вече имат право на три дни менструален

...
Жените в Испания вече имат право на три дни менструален
Коментари Харесай

Платен менструален отпуск: За първи път страна в Европа го одобри


Жените в Испания към този момент имат право на три дни „ менструален отпуск “ месечно с опция да го удължат до пет дни, в случай че имат мъчителна менструация. В четвъртък Испания стана първата европейска страна, която даде на служащите право на заплатен менструален отпуск, написа „ Уошингтън поуст “.

Законопроектът беше признат със 185 гласа „ за “, 154 „ срещу “ и трима въздържали се. Испанският парламент одобри редица закони за половите и репродуктивните права.

Болките по време на менструация, или дисменорея, са постоянно срещани. Повече от половината от дамите изпитват болки в продължение на един или два дни всеки месец по време на менструация. При някои от тях болката е толкоз мощна, че те не могат да правят естествени действия в продължение на няколко дни.

Законодателството за менструалния отпуск обаче е оспорвано даже измежду дамите.

„ То става все по-разпространено и поддръжниците му настояват, че могат да реализират прогрес в равенството сред половете, като възстановяват менструацията ", споделя Мариан Бейрд, професор по трудови връзки в Университета в Сидни.

" Противниците обаче се притесняват, че този тип отпуск ще ускори отрицателните стандарти за пола и визиите за биологичен детерминизъм, което ще докара до повече дискриминация от страна на работодателите по отношение на дамите ", споделя тя, добавяйки, че към момента не е елементарно да се оцени въздействието на тези политики.

Менструалният отпуск не е необятно публикуван в Съединените щати , само че обособени компании вкарват такива политики, като да вземем за пример основаният в Лос Анджелис производител на известно астрологично приложение и международна софтуерна компания.

В Индия приложението за доставка на храна Zomato вкара менструален отпуск през 2020 година Австралийската компания Modibodi, производител на долни дрехи за цикъл, започва политика през 2021 година, предлагаща 10 дни заплатен отпуск годишно поради менструация и менопауза.

Ето в кои страни има менструален отпуск

Япония

Япония вкарва менструалния отпуск в трудовото законодателство през 1947 година Законът задължава работодателите да не изискват от дамите, които имат „ сложни интервали “, да работят в тези дни. Учените наблюдават началото на настояването за подобен отпуск до стачката на кондукторките, работещи в Токийската общинска автобусна компания през 1928 година В края на Втората международна война дебатът се разпалва още веднъж от дами, които обезверено търсят работа и откриват, че на работните места липсват подобаващи санитарни пространства.

Индонезия

Индонезия е друга азиатска страна, която овреме приема политиката на менструален отпуск. Политиката, въведена през 1948 година и реформирана през 2003 година, гласи, че работничките, изпитващи менструални болки, не са длъжни да работят през първите два дни от цикъла си.

Южна Корея

В Южна Корея член 73 от трудовото законодателство планува месечен „ физиологичен отпуск “, според който всички работнички могат да получат един ден отпуск всеки месец. През 2021 година чиновник на самолетна компания Asiana е упрекнат от локален съд за отвод на периодически отпуск, пожелан от стюардеси. Отхвърляйки изказванието, че служителките не са потвърдили дали имат менструация, съдът глобява служителя с 1790 $.

Тайван

Член 14 от тайванския закон за тъждество сред половете в региона на заетостта дава на служителките правото да изискат един почивен ден всеки месец за периодически отпуск с половината от постоянната им заплата. Ако обаче се вземат повече от три такива отпуска в границите на една година, спомагателните дни се броят за отпуск по болест.

Виетнам

Виетнам е друга азиатска страна, в която се регистрират дните за менструация на работничките. Трудовото законодателство на страната планува 30-минутна отмора за дамите всеки ден от менструалния им цикъл. В промяната от 2020 година е прибавен отпуск за менструация от три дни месечно. На работничките, които решат да не употребяват подобен отпуск, би трябвало да се заплаща в допълнение.

Замбия

В Африка Замбия вкарва концепцията за Ден на майката, при която работничката има право на един ден отпуск всеки месец, без да показва причина или да изисква здравно удостоверение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР