Жените в Афганистан могат да продължат да учат в университети,

...
Жените в Афганистан могат да продължат да учат в университети,
Коментари Харесай

Афганистанките ще могат да учат, но с хиджаб и отделени от мъжете

Жените в Афганистан могат да продължат да учат в университети, в това число и за по-високи научни степени, само че образователните зали ще бъдат разграничени по пол, а ислямското облекло е наложително, съобщи през днешния ден министърът на висшето обучение в новото талибанско държавно управление Абдул Баки Хакани, представен от Асошиейтед прес.

Министърът показа новата политика на конференция, няколко дни откакто новите управници на Афганистан образуваха държавно управление, включващо единствено мъже. Светът следи деликатно до каква степен талибаните биха могли да работят друго от предходното си ръководство в края на 90-те години. Тогава девойките и дамите бяха лишени от обучение и изключени от публичния живот, съобщи NOVA.

Талибаните дадоха сигнали, че са се трансформирали, в това число в отношението си към дамите. Въпреки това през последните дни те използваха принуждение против протестиращи дами, настояващи за равни права. Хакани сподели, че талибаните не желаят да връщат часовника с 20 години обратно. " Ще стартираме да надграждаме съществуващото през днешния ден ", означи той. На студентките обаче ще бъдат наложени ограничавания, в това число наложителен дрескод.

Хакани уточни, че хиджабите ще бъдат наложителни, само че не посочи дали това значи наложителни забрадки или също по този начин наложително забулване на лицето. Ще се ползва и полова сегрегация, добави той. " Няма да позволим на момчета и девойки да учат дружно, няма да позволим взаимно обучение, акцентира просветителният министър. Хакани уточни, че предметите, които се преподават в университетите, също ще бъдат преразгледани, само че не даде детайлности. Талибаните, които се придържат към строгата интерпретация на исляма, не разрешиха музиката и изкуството при предходното си ръководство, напомня АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР