Жените учени в България имат нови 30 дни, за да

...
Жените учени в България имат нови 30 дни, за да
Коментари Харесай

Срокът за кандидатстване за научните награди „За жените в науката“ 2022 се удължава с 30 дни

Жените учени в България имат нови 30 дни, с цел да се включат в конкуренцията за 3 награди от 5000 евро всяка. Крайният период за присъединяване в 12-ото издание на Националната стипендиантска стратегия " За дамите в науката " е продължен до 30 април 2022 година Решението за това бе взето от уредниците Националната комисия за ЮНЕСКО в България, СУ " Св. Климент Охридски " и L`Oréal България, заради огромния интерес и впечатляващия капацитет на към този момент постъпилите планове. Общ награден фонд от 15 000 евро чака трите дами, които впечатлят най-силно авторитетното Жури по програмата със своя гений, кариера и авторски научни планове в областта на естествените науки.
" За дамите в науката " е измежду най-престижните научни състезания в България, който се организира у нас към този момент 12 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2010 насам за да подкрепят изследователската кариера на млади дами учени в България. Освен че са финансов тласък за локалните научни гении, премиите " За дамите в науката " целят да подкрепят развиването на науката в страната и да стимулират повече младежи у нас да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последните години за следващ път се оказа основна за развиването на света.
За тазгодишното издание на Националната стипендиантска стратегия " За дамите в науката " у нас могат да аплайват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен, да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят собствен новаторски теоретичен план с евентуално национално или световно значение.
Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите би трябвало да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: [email protected] с копие до [email protected] и [email protected]. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2022 година
Националната стипендиантска стратегия " За дамите в науката " е неповторим за България и света конкурс. У нас той се организира към този момент над 10 години в партньорство сред Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България. За тези 12 години програмата съумя да се наложи като един от най-престижните и предстоящи научни състезания в страната и да отличи 30 превъзходни дами за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 150 000 евро. Всяка година кандидатурите се правят оценка от експертно жури, формирано от водещи експерти от научната колегия в страната. Победителките за 2022 година ще бъдат оповестени на публична гала през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предопределени да подкрепят тяхната изследователска активност в България. В световен проект програмата цели да увеличи броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са дами и единствено 4% от Нобеловите награди за просвета са били присъждани на дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.
Една от стипендиантките ще завоюва и опция да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L`Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на " За дамите в науката " от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на интернационалната научна сцена, както и финансово подучване от 15 000 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР