Жените правят всичко с финес, дори и бягството от затвора.

...
Жените правят всичко с финес, дори и бягството от затвора.
Коментари Харесай

Най-известните жени, избягали от затвора през годините

Жените вършат всичко с финес, даже и бягството от пандиза. Изключително изобретателни и хитри, стимулирани от обич, или ненавист, те съумяват да вкусят свободата след сурови присъди.

Някои от тях работят в екип с цел да избягат, други просто си потеглят в точния миг. Това са най-известните случаи на бягства на дами от пандиза.

Щастлив край след 33 години

През 1974 година Дебора Гавин съумява да избяга от поправителната институция за дами в Джорджия, окръг Болдуин. Гавин излежава присъда за въоръжен обир. До този миг тя пробва да се измъкне от пандиза няколко пъти, само че без триумф.

След като съумява да избяга, тя се мести във Франкстън, Тексас. Сменя името си и назовава себе си Дебора Мърфи. Бегълката изцяло трансформира незаконния си живот. Тя се омъжва, ражда две деца и даже работи като здравна сестра. Властите я търсят цели 33 години, когато най-сетне я откриват и връщат още веднъж в пандиза. Щом попада още веднъж зад решетките тя декларира, че е избягала преди три десетилетия, тъй като всички лишени от независимост били полово унизени и изнасилвани от пазачите. През 90-те години избухва голям секс скандал. Срещу пандиза стартират да се водят голям брой каузи. Властите са принудени през 1993 година да изведат от там всички дами, а мястото е трансформирано в мъжки затвор.

След като Гавин разкрива за какво е избягала от пандиза, доста трогнати от ориста ѝ хора пишат писмо до губернатора на Джорджия с искане да я остяват да изживее остатъка от живота си в Тексас. Организирана е и петиция с молба за помощ. Случаят е отразен в голям брой медии. В последна сметка управляващите вземат решение да се откажат от настояването за екстрадиция и казусът е завършен, пише listvese.com.

Джуди Лин Хейман

Джуди Лин Хейман е хваната цели 37 години откакто съумява да избяга от пандиза. Тя е едвам на 23, когато е наказана на 2 година зад решетките поради опит да открадне дамски облекла от магазин в Детройт. Джуди към този момент е излежала 16 месеца от присъдата си, когато взема решение да избяга през 1977 година Полицията в Сан Диего залавя Хейман цели 37 години по-късно. Докато полицията я търси, тя съумява да смени своята идентичност. Използва името Джейми Луис и стартира напълно нов живот. Случаят е с благополучен край, защото присъдата ѝ е обжалвана и тя повече в никакъв случай не се връща в пандиза.  



Рекордьорът в укриването

Ако си мислите, че 33 и 37 години покриване от управляващите е доста, то идната бегълка е рекордьор.  Маргарет Смит е хваната цели 41 години откакто „ духва “ от пандиза. През 1974 година тя е наказана поради писане на подправени чекова за едвам 200 $. Строг арбитър я изпраща за цели 4 години зад решетките на поправителната институция за дами в Роли, Северна Каролина. След това е преместена в пандиза на окръг Робсън. Именно от там тя съумява да избяга. Провокира я посещаване на седемгодишната ѝ щерка, която ѝ оповестява тревожни вести. Маргарет взема решение да избяга, с цел да отбрани щерка си.

След бягството си тя за малко се мести във Флорида, употребявайки подправеното име Маргарет Валеус, а по-късно се връща във Файетсвил, където се намира фамилията ѝ.

През 2015 година офицер от специфичната група на ФБР чука на вратата ѝ, с цел да я върне назад в ареста. Залавянето ѝ е вследствие на взаимните старания на ФБР и Министерството на публичната заплаха на Северна Каролина за локализиране и връщане на бегълци от пандиза от щата, хвалят се управляващите в локалните медии.

Когато си влюбен в най-зловещия сериен палач

Линет „ Скуики ” (Squeaky –Пискливата) Фром е член на фамилния фетиш на серийния палач Чарлз Менсън. Тя го боготвори и е негов лоялен почитател.

Менсън и „ фамилията ” му са задържани за голям брой убийства през 1969 година, само че тогава Фром е пощадена, защото не участва на закононарушенията и се измъква от обвинявания. По време на процеса против Менсън, тя лагерува пред постройката на съда. Той е наказан и през годините непрестанно локален от затвор в затвор, а тя неразделно се мести с него, с цел да е покрай своя обичан.

През 1975 година тя вади зареден револвер против президента Джералд Форд в Сакраменто и пробва да го простреля. Осъдена е за опит за ликвидиране. Посегателството е против президента на Съединени американски щати, по тази причина закононарушението е класифицирано като федерално и наказването ѝ е извънредно сурово. Осъдена е на пожизнен затвор. През 1987 година тя съумява да избяга от пандиза в Западна Вирджиния в обезверен опит да се срещне с Чарлз Менсън, откакто схваща, че е болен от рак.

Заловена е и изпратена в пандиза Форту Уърт в Тексас. През 2009 година е условно освободена. Става медийна звезда. В свои изявленията тя декларира, че в никакъв случай няма да спре да обича Менсън.

Ниантическата петорка

През 1984 година пет дами съумяват да избягат от поправителната институция Ниантик в Кънектикът. Жените се промушват сред стоманените решетки на прозорец в строго охранявана част на пандиза. Загадка остава по какъв начин дамите са съумели да се измъкнат през решетките на пандиза, ситуирани единствено на 7,7 инча една от други, или 19,7 см. Охранителите не схващат за неналичието на дамите, до момента в който не е направена инспекция преди лягане. Радостта от бягството на петорката е краткотрайна. Две от дамите са хванати единствено ден по-късно, а трета от групата - след още 48 часа. Четвъртата бегълка е хваната след седмица, а последната от ниантическата петорка се предава сама 10 дни, откакто напуща пандиза, пише WticTv.



Саманта Лопес като в „ Ромео и Жулиета “

Саманта Лопес излежава присъда от 50 години затвор за приготовление и съучастничество в банков грабеж в Джорджия. Тя е изпратена да излежи присъдата си в поправителната институция в Дъблин, Калифорния. Там се влюбва бясно в Роналд Макинтош. Той е някогашен водач на боен хеликоптер, изпратен зад решетките поради машинация. Присъдата му изтича единствено след година, когато се среща със Саманта. Те се срещат, до момента в който работят в офиса на федералния затвор.

През 1986 година Макинтош съумява да избяга, когато го местят в различен затвор в Калифорния. Влюбеният до уши водач се връща в пандиза при Саманта Лопес осем дни по-късно с откраднат хеликоптер. Той качва своята обичана на борда и двамата отлитат в незнайна посока. Въпреки професионалното бягство, те са хванати единствено 10 дни по-късно. Хванати са, до момента в който си купуват брачни халки. Макинтош прави съдбовната неточност да напише чек от банкова сметка, която полицията следи в този миг.

Залавянето им не може да спре любовта и двамата се венчават в съда. Ритуалът е осъществен от някогашен затворнически духовник. Очевидно съдията не се трогва от сцената и младоженците са наказани сурово за несполучливото бягство. Макинтош е приет за отговорен и за откраднатия хеликоптер, с който провежда бягството на Лопес и е изпратен за цели 25 години в пандиза. Саманта също е приета за отговорна и към 50-годишната ѝ присъда са добавени още 5 години зад решетките.

Щастлив край за Сюзън Льофевр

Мари Уолш е майка на три деца, омъжена за паралия, живееща в къща за 800 000 хиляди $ и караща скъпа кола. Но тя не е тази, за която се показва. Това излиза наяве едвам откакто на вратата на дома ѝ се появяват служители на реда и я питат дали тя е Сюзън Льофевр. Име, което дамата не била употребила, откогато избягала от пандиза в Мичиган през 1976 година.

Оказва се, че Сюзън Льофевр е изпратена в пандиза за 20 години с право да бъде предварително освободена след 10 след присъда за опиати.  Тя прекарва малко повече от година зад решетките, когато съумява да избяга. Прескача бодливата тел на поправителната институция и тичайки, стига до прилежаща улица, където я чакал дядо ѝ, с цел да я прибере. Седмица по-късно отпътува в Калифорния и стартира чисто нов живот. Тя живее щастливо цели 32 години, до момента в който не е разкрита от детективите.

Пред служителите на реда тя признава, че е Съзън Льофевр и е върната да излежи остатъка от присъдата, дружно с спомагателни 5 години поради бягството. Тя споделя историята си пред медиите като твърди, че в никакъв случай не е била дилър, а  наркотиците, които са открити у нея, ги употребила за забавление. Твърди, че по време на първото ѝ дело през 76-а година, юристът ѝ я поучава да се признае за отговорна, мислейки, че съдията ще бъде благосклонен, защото е първото ѝ нарушение. Вместо това тя е сурово осъдена с дълъг  престой зад решетките.

Сюзън Льофевр  е изправена пред съда 32-години по-късно. Изненадващо съдията я санкционира единствено на единствено 2 години пробация за бягството от пандиза, а правосъдното жури взема решение, че е почтена откакто е обжалвана присъдата ѝ за дилърство. Заседателите стимулират решението си с обстоятелството, че откакто Сюзън бяга от пандиза, тя е направила тъкмо това, което се чака от нарушителите на закона, а точно да се поправят и да живеят без да правят закононарушения.



Женският „ Чарлз Менсън ” остава зад решетките

През 2000 година Сара Джо Пендър се среща с наказания дилър на опиати Ричард Хъл на концерт на Phish. Двамата се влюбват бясно и доста скоро заживяват дружно в къща в Индианаполис. Имат двама съквартиранти Андрю Каталди и Триша Нордман. Една заран Пендър купува пушка от локален хипермаркет и още същата вечер Хъл я употребява с цел да убие Каталди и Нордман. Сара не е вкъщи по време на убийствата. Връща се едвам по-късно в цялостната с кръв къща. Вместо да се обади в полицията, тя предлага да помогне на Хъл, взима одеяла и дружно транспортират с неговия камион телата до кофа за отпадък, където ги изхвърлят. Тя в никакъв случай не оповестява за убийствата в полицията. Отива на работа на идващия ден, все едно нищо не се е случило. Обяснява държанието си с това, че се е страхувала да не се трансформира в третата жертва на Хъл.

Хъл е задържан няколко дни по-късно за двойното ликвидиране, Пендър е закопчана малко по-късно. Година след арестите им, доказателствата разкриват нещо злокобно. Оказва се, че Сара Пендър е мозъкът на двойното ликвидиране. Става ясно, че тя е манипулирала приятеля си да убие съквартирантите им. Прокурорът по делото я дефинира като женския „ Чарлз Менсън ”. За това тя е наказана на 110 години затвор. През 2008 година Сара Пендър съумява да избяга от поправителния дом „ Роквил “ благодарение на служителя Скот Спитлър. Мъжът по-късно признава, че е бил манипулиран да помогне на Сара, извеждайки я от пандиза със затворническия микробус. Само година по-късно бегълката е разкрита, че живее и работи в Чикаго под непознато име. Върната е в пандиза, където се намира до през днешния ден.

Бягство с ария

Любопитна история за бягство пазят архивите на ирландския затвор Лимерик от 1830 година. Две дами съумяват да изчезнат, а едната даже е с 11-месечно бебе на ръце. Бегълките употребяват пила, азотна киселина и пай стоманен кол. Помагат им двама мъже, които се покатерват по стълби, употребяващи се за ремонт на пандиза по това време. Мъжете се вмъкват в женското поделение през нощта, тъкмо когато в пандиза има традиция жителите му да пеят. Те се възползват от шума и разрушават ключалките. Един по един бегълците се спускат назад по стълбите и съумяват да избягат безследно.

Лелята на рапъра Тупак се избавя в Куба

Едно от най-известните бягства в пандиза от дами безспорно е това на Асата Шакур, известа още като Джоан Чезимард. Тя е чернокожа американска активистка, член на Черната освободителна войска и доведена вуйна на хип-хоп легендата Тупак Шакур.

Асата се замесва в престрелка на автомагистралата в Ню Джърси, при която е погубен служител на реда. Четири години по-късно тя е наказана за закононарушението и за още седем прегрешения. Всички те ѝ носят доживотна присъда. Тя обаче не остава задълго зад решетките.

Членовете на Черната освободителна войска възнамеряват и организират бягството ѝ от пандиза, малко откакто е наказана. Бандитите залавят двама пазачи и представяйки се за тях, отмъкват един от затворническите рейсове, с който бягат.

Малко след бягството транспортното средство е заменено с друго и по този начин съумяват да заблудят служителите на реда, тръгнали по следите им. Асата Шакур е скрита на безвредно място.

След известно време Шакур съумява да избяга в Куба, където получава политическо леговище. ФБР я класифицира като терорист и предлага 2 милиона $ за помощ при залавянето ѝ. През 2013 година тя е добавена в листата с най-търсените терористи, което я прави първата жена, влезнала в него. Асата Шакур е към този момент на съвсем 70-годишна възраст, тя остава дезертьор от Съединени американски щати, който се укрива в Куба, пише Historyhit.

Сара Чандлър

Осъдена за машинация през 1814 година, откакто се пробвала да купи на децата си нови обувки с подправени банкноти. Призната е за отговорна и наказана на гибел за закононарушението от изключително недопечен арбитър. По време на процеса тя твърди, че е бременна и обезверено се пробва да завоюва време с цел да може да апелира наказването.

Определена е дата за изтезанието, а фамилията ѝ взема решение, че единственият излаз от обстановката е да я измъкнат от пандиза „ Престейн ” в Уелс. Близките ѝ употребяват дълга стълба и се качват по стените, минават през отоплителната апаратура, водеща до килията на Сара и я измъкват. Вероятно подкупват или изнудват надзорник да се направи на заплеснат, до момента в който я измъкват.

Сара съумява да избяга, само че законът я застига единствено 2 години по-късно. Открита е в Бирмингам. В последна сметка смъртната ѝ присъда е сменена с пожизнен затвор.

Първата жена съумяла да избяга от Аушвиц

Малка Зиметбаум, известна още като „ Мала ” Зиметбаум е белгийка от полски еврейски генезис, родена на 26 януари 1918 година Изпратена е в концентрационния лагер Аушвиц през 1942 година Там тя прекарва съвсем две години като лагерист номер 19880. Поради валдеенето на холандски, френски, немски, италиански, британски и полски тя получава работа като преводач и пощальон. Свободното си време посвещава в помощ на другите, осигурявайки храна, облекла и съществени медицински грижи на нуждаещите се.

Поляк на име Едуард „ Едек ” Галински взема решение да избяга дружно с Зиметбаум, употребявайки униформа на охранител. Мъжът се показва за надзирател, който съпровожда пандизчия през портите на периметъра. Едек и Мала сполучливо извършват проекта си и никой не се усъмнява. След като излизат през вратите, двамата се преструват на надзирател и неговата другарка, които са излезли на сантиментална разходка. Двамата се измъкнат сполучливо, само че патрул става недоверчив, когато Зиметбаум пробва да купи самун, употребявайки злато. Арестувана е. Галински се предава малко по-късно. Двамата са затворени в обособени килии и наказани на гибел.

Галински е обесен, до момента в който Зиметбаум сама прерязва вените си, преди да бъде екзекутирана. Затворниците в лагера знаят, че двамата са създали немислимото, да дръзнат да избягат отвън Аушвиц. Към паметта им се отнасят с страхопочитание и почитание, двамата се трансформират в същински митове.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР