Желанието ни да бъдем член на Европейския съюз е въпрос

...
Желанието ни да бъдем член на Европейския съюз е въпрос
Коментари Харесай

Юнкер: До няколко месеца преговорите с Македония могат да започнат

Желанието ни да бъдем член на Европейския съюз е въпрос на полезности. Вярваме в полезностите на Европейски Съюз и желаеме да прилагаме тези полезности и в Македония, съобщи македонският министър председател Зоран Заев на взаимната си конференция в Скопие с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Заев сподели, че Македония може да даде на Европа доста - другарство, работлив народ, оптимизъм, позитивна сила и да бъде съставка от нейната общественост на международно ниво.

По думите на македонския министър председател, страните, които имат запаси във връзка с бъдещото участие на Македония, би трябвало да са сигурни, че от това участие и те единствено ще завоюват, а няма да изгубят.

От срещата на високо ниво ЕС–Западни Балкани в София през май чакаме основаване на дневен ред, който ясно да набележи предприсъединителния път на Македония към Европейски Съюз въз основа на залегналото в тактиката за района.

Убедени сме, че до юни 2018

Европейският съвет ще излезе с решение за започване на договаряния

с Македония, съобщи Заев.

От своя страна, ръководителят на Европейската комисия разяснява, че страната върви по правилния път и в случай че продължава по него, до няколко месеца може да получи рекомендация от Европейска комисия.

Юнкер уточни, че не е пристигнал в Скопие, с цел да заяви точната дата за започване на договарянията за участие на Македония с Европейски Съюз, само че увери, че страната е постигнала прогрес и в случай че продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи предстоящата рекомендация за започване на договаряния.

Юнкер и македонският министър председател Зоран Заев дадоха взаимна конференция в Скопие след срещата си в постройката на македонското държавно управление.

Според Жан-Клод Юнкер през миналия интервал

Македония е направила промени, които са изненадали света,

а договорът с България е нараснал репутацията на страната в Европейски Съюз.

Става дума за помиряване на историята и географията, за решение на дългогодишни проблеми. Направихме това с други страни, ще го създадем и с вас, увери Юнкер.

Председателят на Европейска комисия уточни още веднъж, че резултатите за всяка страна от Западните Балкани ще се преценят въз основа на самостоятелните ѝ достижения. Той поръча на македонските управляващи да разрешат разногласието за името с гръцките си другари.

В София през днешния ден вземат решение ориста на Македония

От Македония: Подготвени сме за географско определение за името

Гръцки медии: Македония става като кантон на Гърция

Македонският министър председател акцентира, че за държавното управление в Скопие е задоволително име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния район в Гърция. Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достолепието и да пази идентичността и на двете страни, акцентира Заев.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР